Basisinkomen; alleen succesvol in een nieuwe economie

Een kunstenaar die nadacht over het basisinkomen, dan krijg je wat nieuws. Het was Pieter Kooistra die in de jaren 70/80 een plan schreef hiervoor. In deze blog lees je zijn ideeën en hoe je het basisinkomen kunt realiseren door te werken aan een nieuwe economie.

Simpel en revolutionair

Wat hij bedacht was simpel en revolutionair tegelijk. De huidige economie heeft als belangrijk uitgangspunt: kosten gaan voor de baat uit, oftewel eerst werken dan geld (loon) ontvangen. Vanuit dit principe is onze hele economie opgebouwd.
Maar je kunt óók zeggen: het is onze maatschappelijke plicht om goed voor elkaar én de natuur te zorgen. Dus, vroeg hij zich af, zou je niet een economie kunnen bedenken waar de rechten van de mens niet een sluitstuk zijn maar een uitgangspunt. Oftewel “Relaties gaan voor de baat uit”. Van daaruit begon hij de zaken om te draaien en kwam op de eerste gedachte: een basisinkomen voor alle mensen – wereldwijd.

5 voorwaarden om het basisinkomen mogelijk te maken

  1. Financiering niet met het geld uit de huidige (oude) economie gedaan moest worden, maar uit die nieuwe economie zelf met een eigen digitale munteenheid
  2. Het tweede belangrijk uitgangspunt was: Laat de huidige economie maar even voor wat het is. We zetten er ‘gewoon’ een geheel nieuwe economie naast, die als in een goed huwelijk wel aansluit op de huidige economie, maar waarbij de twee economieën hun eigenheid behouden.
  3. Een nieuwe vorm van maatschappelijke besluitvorming is nodig. Want wie beslist over al dit moois. We hebben daar wel iets anders dan politiek in zijn huidige vorm voor nodig. Politiek hoort bij de huidige ‘mannelijke’ economie. En bij het stemmen kan 51% de andere 49% negeren.
  4. Het vierde element is de relatie tussen consument en producent. Nu wordt via marktonderzoek onderzocht hoeveel van iets geproduceerd moet worden. Het resultaat kent u. Regelmatig worden producten op de markt gedumpt (vaak in derde wereld) met alle verstoringen van dien; en de economen maar denken dat “vraag en aanbod” het vanzelf regelt. De huidige economie is dus niet een evenwicht van vraag en aanbod maar: vraag en aanbod en weggooien. Waarom niet vooraf vraag en aanbod aan elkaar verbinden. Een abonnementsvorm is daar een voorbeeld van en Pieter Kooistra introduceerde eigenlijk met de Kunstuitleen, die hij in 1955 bedacht, deze gedachte in de kunst. Een ander voorbeeld is het groenteabonnement van Odin, dat aantoont dat je ook voedsel in abonnementsvorm kunt distribueren.
  5. Als vijfde aspect zouden we nog willen noemen de VN ofwel UNO. Pieter Kooistra had primair zijn plan opgehangen aan de mensenrechten. Om dit te organiseren zag hij een belangrijk rol weggelegd voor de VN. Uiteraard dan wel op een andere manier georganiseerd (sociocratisch) en met andere taken. In onze global village van de toekomst is het nodig om over landsgrenzen heen te denken en te organiseren en dat kan alleen met een goed opgezette VN.

Henry in gesprek met Patch Adams en stelde de vraag wat hij vond van een wereldbasisinkomen. Hij antwoordde: “All we need is a basic income of love”.

Kan dat eigenlijk wel? een nieuwe economie?

Ja maar . . . zult u misschien nog zeggen. Je kunt toch niet zomaar een nieuwe economie bedenken met een eigen puntensysteem. Op meer dan 5000 plaatsen over de hele wereld lopen proeven hiermee, veelal met zogenoemde LETS systemen. Een ander bekend voorbeeld is Curitiba in Brazilië waar de burgemeester al in de jaren 70 een puntensysteem voor afval en openbaar vervoer bedacht en dat nu tot een welvarende en goed functionerende stad in een ontwikkelingsland is gegroeid. En tegenwoordig de internetmogelijkheden met blockchain.

Bij de stichting Uno-Foundation beginnen we gewoon dicht bij huis. Het Veerhuis. De woonplaats van Pieter Kooistra, die hoopte dat die plek eens een broedplaats van nieuwe ideeën zou worden. Met zijn gedachtegoed als uitgangspunt hebben we bijzondere plannen ontwikkeld om van het Veerhuis een mooie plek te maken waar nieuwe gedachten samenkomen. Waar we zaken willen doen in liefde en vertrouwen en je niet meer failliet kunt gaan.

We zien het al voor ons…..

Het toekomstige journaal van 20.00 uur dat afsluit met: “De street-index in Amsterdam en New York is met 26 punten gestegen – dit als gevolg van een positieve stemming in de nieuwbouwwijken en musea. De Ecotrend Watchers Index (EWI) toont weer een opwaartse lijn na de terugval van vorige week. De health-index gaf een stabiel beeld te zien. Weliswaar is het aantal hartklachten beduidend gedaald, op gebied van de luchtwegen worden juist meer klachten gesignaleerd. Tenslotte de mobiliteitsindex. Deze vertoont een sterke groei van het aantal persoonlijke contacten via de internet-snelweg. Dit gaat gepaard met een evenredige daling van de verplaatsingen per auto, vooral tussen de grote steden. Tot zover het journaal”.

Was de Dow Jones index ook niet ooit een reflectie van een ideaal . . . . . . .

Tags:
    0 antwoorden

    Plaats een Reactie

    Meepraten?
    Draag gerust bij!

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *