Hoe bouw je een nieuwe samenleving? Zeven ideeën uit de praktijk

Je zoek naar iets nieuws want zoals het nu gaat in de maatschappij kan het niet langer. Eigenlijk wil je alles in de maatschappij wel veranderen. Maar ja. Waar te beginnen? In en rondom het Veerhuis zijn we al begonnen met nieuwe initiatieven gericht op de nieuwe samenleving. Ik heb er zeven voor je op een rijtje gezet. Het goede nieuws? Je kunt direct meedoen!

1. Wordt een levenskunstenaar.

Je wil niet een standaard beroep kiezen, maar je eigen talent als startpunt nemen. Wil je misschien wel levenskunstenaar worden. Hoe je dat doet? Elk jaar start een nieuw academie jaar waar je dit kunt leren. Ontdekken wie je werkelijk bent en hoe je daarmee dan in het leven staat. Hoe je daarmee een eigen bedrijf opzet of je meest fantastische baan vindt.

2. Vormgeven aan het basisinkomen

In het Veerhuis woonde Pieter Kooistra die oprichter en bedenker van de kunstuitleen was. De laatste twintig jaar van zijn leven werkte hij aan een plan voor een nieuwe economie. Een wereldbasisinkomen in een nieuwe economie. Hij vond dat alleen basisinkomen niet voldoende was en geeft in zijn boeken een compleet nieuw beeld van hoe het er dan uit zou kunnen zien.

3. UNO-box, het bedrijfsplan voor de nieuwe economie

In het Veerhuis is het eerste 3D ondernemingsplan ter wereld ontstaan, de UNO-box. Met dit ondernemingsplan kun je met je ‘hart en hard’ een duurzaam fundament onder je organisatie leggen. Al meer dan 20 jaar geleden is het ontwikkeld en nu vindt het zijn weg naar buiten.

Voorbeeld: Voor het eerst in 2015 zijn we met een doos, de UNO-box genaamd, naar de Triodos gegaan voor een lening. En dat is gelukt. Inmiddels begint er vraag te ontstaan over hoe dat dan werkt. Het principe is eenvoudig. De UNO-box is een klein kunstwerk dat uitnodigt om binnen en buitenkant integraal in de planvorming uit te werken.  

4. Duurzame lokale economie met het Village Trade Center

De wereld heeft al een World Trade Center (WTC) met bijbehorende flitskapitaal. Met de internationale handel zit het daarmee wel “goed”. Maar hoe is het met de handel in het dorp. Vanuit het Veerhuis zijn we daarom gestart met het Village Trade Center (VTC) waarin het geld lokaal blijft. Producten uit het dorp en/of regio verkopen vanuit het Veerhuis waar met name in de zomer duizenden gasten langs komen.

Voorbeeld: De Betuwse Fruitmotor is ontstaan in het Veerhuis en hebben de start gevierd in het Veerhuis en nu verkopen zij volop de Krenkelaar Appelcider en Appelsprankel. Je zou kunnen zeggen de Betuwse champagne.

5. Deel, ruil en koopboeken

Er zijn al dozen vol boeken binnen gebracht om weg te geven. Dit terwijl de boekenstelling nog gebouwd moet worden en we nog een stukje financiering zoeken. Ja zo hard kan het gaan. In de winter willen we, als het wat rustiger is, een paar leuke leeshoekjes creëren om boeken te bekijken, te delen, te ruilen of te kopen. Kom gezellig langs.

6. Het DeelGenootschap als nieuwe organisatievorm

De afgelopen herfst is in samenwerking met de Damaris Matthijsen de nieuwste organisatievorm ontwikkeld, genaamd het DeelGenootschap. Dit is best revolutionair te noemen. Het is een vorm die helemaal past bij de nieuwe tijd en geen bestuur in de traditionele zin meer heeft. Het is een niet juridische vorm die toch ook wel aan de wettelijke eisen voldoet. Gaat dat wel werken? Hier wel. Nu andere organisaties deze vorm ook adopteren verzamelen we een rijke ervaring. Natuurlijk delen we die nieuwe ervaringen met je.

7. Een nieuwe samenleving start met een goed gesprek

Je loopt binnen in het Veerhuis en je denkt: Wat is dit voor een plek? Geen horeca, geen cafe, geen Bed & Breakfast, geen winkel en tegelijk is er alles ook weer wel. We hebben het de “Aanlegplaets” genoemd. Aanleggen voor een goed gesprek, de gezelligheid, het thuissfeer gevoel, Genieten van een kopje koffie of misschien ga je wel deelnemen aan één van de bijzondere workshops.

Tot slot

Met het Veerhuis willen we een broedplaets zijn voor de nieuwe samenleving. Een community waar je concreet aan kunt meewerken met als uitdagende gedacht: Het Veerhuis; voor een nieuwe economie wereldwijd.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *