Filosofie van de vrijheid (Rudolf Steiner), deel I

Een weekendseminar in het Veerhuis

Weekendseminar

Filosofie van de vrijheid

Even overleg? 0344-605640

kosten€ 187,50 zonder maaltijden en overnachtingen
€ 220,– met maaltijden zonder overnachtingen
€ 270,– met maaltijden en overnachtingen in een gezamenlijke ruimte
€ 340,– met maaltijden en overnachtingen in een eigen ruimte
startvrijdag 2, zaterdag 3 en zondag 4 juli 2021
aantal dageneen weekendseminar
maximaal aantal deelnemers12

Meer informatie en/of aanmelden:

bel (06-14687873) of mail (info@jachielema.nl)

Jac Hielema

Tegen het einde van zijn leven vroeg iemand aan Rudolf Steiner (1861-1925), grondlegger van de antroposofie en vernieuwer van de samenleving en economie, wat er van zijn werk over 200 jaar nog zou bestaan. “Niets”, antwoordde Steiner, “Behalve de Filosofie van de vrijheid. Maar als je de daarin beschreven vrijheidsdaad voltrekt, dan stroomt de gehele antroposofie je toe.” 

Tijdens dit weekendseminar maken we een begin met het “voltrekken” van de vrijheidsdaad zoals die is beschreven in het eerste deel van de Filosofie van de vrijheid en delen we met elkaar de ervaringen die we al oefenend opdoen.

Wat leer je?

Tijdens dit weekend maak je een begin met het leren kennen van jezelf in de werkelijkheid in diepere zin. Door je eigen denken en waarnemen liefdevol te onderzoeken en jezelf te laten spiegelen respectievelijk te spiegelen in de groep. Zo ontwikkel je vertrouwen in jezelf en de wereld.

Hoe ziet het programma eruit?

 • Het weekend start vrijdag om 19.30 uur met een leergesprek: “De huidige wereldwijde ontwikkelingen (corona, Europa op eigen benen, populisme, nationalisme, polarisatie, van hoofd- naar hart-gedragenheid) in het licht van Filosofie van de vrijheid.” Om uiterlijk 22.00 sluiten we af.
 • Zaterdag starten we om 10.00 uur met een welkomstronde om van daaruit door middel van oefeningen, afwisselend alleen, met de hele groep en in groepjes, de eerste hoofdstukken van de Filosofie van de vrijheid te ervaren. Er is voldoende ruimte om ervaringen uit te wisselen.
 • Om 13.00 uur gebruiken we een gezamenlijke lunch.
 • Om 14.00 uur gaan we verder met waar we die ochtend gebleven waren.
 • Om 17.00 uur sluiten we af met een korte terugblik op de hele dag.
 • Om 18.00 uur gezamenlijke maaltijd.
 • Zondag starten we wederom om om 10.00 uur met een in-check. Deze keer behandelen we de laatste hoofdstukken van deel I van Filosofie van de vrijheid met behulp van oefeningen.
 • Om 13.00 uur sluiten we af, aansluitend een gezamenlijke lunch.

Is dit weekendseminar geschikt voor mij?

Dit weekendseminar is voor iedereen die leeft met het verlangen te leven vanuit liefde voor het (samen)leven. Voorkennis op wat voor vlak dan ook is niet nodig, uitgangspunt ben jij zoals jij hier en nu bent. Wel heb je de bereidheid om te kijken naar je eigen denken en handelen, de wil om van binnen naar buiten te leven en samen met de andere deelnemers een veilige sfeer te creëren waarin alles gezegd en gedaan kan worden wat nodig is voor het proces.

data

Het weekendseminar van 4, 5 en 6 juni is vol geboekt. Er is nog een weekend gepland op vrijdag 2 juli van 19.30 uur tot 22.00 uur, zaterdag 3 juli van 10.00 uur tot 17.00 uur (erna gezamenlijke maaltijd) en zondag 4 juli van 10.00 uur tot 13.00 uur (erna gezamenlijke lunch).

investering

Je kunt meedoen met of zonder maaltijden, overnachtingen of ontbijt.

 • € 187,50 exclusief overnachtingen en maaltijden, inclusief koffie, thee en lekkers,
 • € 220,– exclusief overnachtingen en ontbijt, inclusief lunches op zaterdag en zondag, diner op zaterdag, koffie, thee en lekkers,
 • € 280,– – het weekendseminar met overnachtingen op een matras in de Waalkamer, ontbijt, lunches en diner,
 • € 340,– – het weekendseminar met overnachtingen in een eigen kamer, ontbijt, lunches en diner.

Alle prijzen zijn inclusief BTW.

Wie zijn je docenten?

Jac: “Tijdens mijn studie Tropische Cultuurtechniek in Wageningen raakte ik verstrikt in westerse wetenschap en richtte me vervolgens op oosterse filosofie. Ook daarin raakte ik mezelf kwijt. Totdat ik de Filosofie van de vrijheid van Rudolf Steiner ontdekte. Door dit boek te doen, leerde ik me te verdiepen in mijn eigen binnenwereld zoals de schrijver en dichter Goethe zich verdiepte in het plantenleven. Al doende ontdekte ik hoe ik denkend en handelend deel uitmaak van die ene werkelijkheid waar alle mensen deel van uitmaken. Sinds 2014 geef ik les in de Filosofie van de vrijheid, dat wil zeggen, ik ontwikkelde oefeningen om dit hoofdwerk van Rudolf Steiner te ervaren.”

Reviews

Ik voelde me altijd een beetje een dwaler in de-grote-mensen-wereld. Had het gevoel dat iedereen bij de geboorte een soort handleiding heeft meegekregen en dat ze mij die vergeten zijn mee te geven. Ik wist niet goed hoe ik me moest gedragen, mijn plek moest vinden in dit grote geheel en paste allerlei “jasjes” die ik zo goed bij andere mensen vond staan. Maar als ik ze dan had aangetrokken voelde ik me daar toch niet zo prettig bij als dat ik hoopte, of het was alleen maar leuk voor een bepaalde periode. Dan zag ik weer een andere jas die ik wel even wilde aan trekken. Maar deze manier van ontdekken is voorbij! Nu ontwerp ik mijn eigen jas! Vanuit binnenuit is er nu een stem die zich steeds meer durft laten horen. Daarmee kleur ik mijn eigen stof. En ook al is de jas nog lang niet af, misschien wordt hij dat zelfs wel nooit, ik ben er zo blij mee: Hij zit als gegoten

Aanmelden weekendseminar Filosofie van de vrijheid (Rudolf Steiner) deel I

aanmelden Weekendseminar Filosofie van de vrijheid

 • Vrijdag 2, Zaterdag 3 en Zondag 4 juli 2021

Veerhuis

Doe- en kennishuis voor een nieuwe economie en samenleving