Leergang Samenlevingskunst

Veerhuis Leerplaets

Leergang

Samenlevingskunst

Even overleg? 0344-605640

Prijsmin. € 800,- max. € 1600,–
BTWGeen BTW
Duur1 jaar / 10 zaterdagen
Startdatum28 september
Aantal dagen10 dagen van 10.00 uur tot 21.00 uur
Orientatiedag

Klein budget? Vraag naar de mogelijkheden.

> Reviews  |  > Inschrijven

Deze leergang wordt uitgevoerd onder verantwoordelijkheid van Veerhuis deelgenoot Jac Hielema van Economy Transformers.

Je denkt misschien: “Economie? Veel te moeilijk voor mij.” Wel voel je dat het niet klopt, de huidige economie, je weet niet precies wat. Je wil wel wat doen, iets, jij, doen, zinvol, alleen of samen met anderen. Maar hebt geen idee. “Kan ik wel iets doen? Ik? Wat dan? En: hoe?” Vind je eigen antwoorden tijdens de Leergang Samenlevingskunst.

voor wie is het?

Voor iedereen die streeft naar een menswaardige economie en samenleving, of dat nu met een partner is in een huishouden, collega’s in een bedrijf of organisatie, gelijkgestemden in een woon- en/of werkgemeenschap of als betrokken burger in de huidige maatschappij. Voorkennis op wat voor vlak dan ook is niet nodig, uitgangspunt ben jij zoals je hier en nu bent.

wat bieden we?

We bieden een gevarieerd (ervaringsgericht) programma (op basis van het zo binnen/zo buiten-principe) waarin je door middel van experimenten en oefeningen kunt ervaren hoe je deel uitmaakt van een levendige en zichzelf voortdurend omvormende (sociale) werkelijkheid, wat je werk- en levensdoelen in die werkelijkheid zijn en hoe je die op een sociaal vernieuwende en economie omvormende manier kunt realiseren.

hoe werkt het?

Je onderzoekt hoe je binnenwereld samenhangt met de uiterlijke (sociale) werkelijkheid, je experimenteert met je intuïtie, je maakt je eigen werk- en levensdoelen helder, je werkt en leert samen op basis van gelijkwaardigheid, je verdiept je op een liefdevolle manier in geld en het nemen van besluiten. Steeds een zaterdag per maand, tien zaterdagen in een jaar, na elk jaar kijk je of, en zo ja, hoe je verder wilt.

wat leer je?

in het eerste jaar:

 • vertrouwen op je eigen waarnemen en denken (intuïtie),
 • met heel je lichaam (je hart) denken en handelen,
 • bewegen tussen vrij (individualiteit) en samen (samenleving),
 • je eigen levens-, werk- en leerdoelen kennen,
 • omgaan met angst/moed, haat/liefde en twijfel/zekerheid,
 • levensloop en verwerking.

in het tweede jaar:

 • het vinden van een gezonde relatie met geld
 • rust en overzicht met betrekking tot besluitvorming
 • je eigen levens-, werk- en leerdoelen vervullen in een vorm die bij je past,
 • levensloop en verwerking.

in het derde jaar vorm je een werkgemeenschap (werkplaets) van mensen die elkaar helpen hun levens- en werkdoelen te verwerkelijken

data van de bijeenkomsten 2019/2020

De bijeenkomsten vinden plaats in Het Veerhuis in Varik op de volgende dagen: vrijdag 27 september en zaterdag 28 september, en verder de zaterdagen 26 oktober, 23 november, 21 december, 25 januari 2020, 22 februari, 21 maart, 18 april, 16 mei en 13 juni.

oriëntatiedag

Zaterdag 24 augustus kun je je een beeld vormen van de Leergang Samenlevingskunst. Zie ook: oriëntatiedag Leergang Samenlevingskunst

kosten*

de eerstejaars betalen een vast bedrag:

 • €  800,– voor studenten en mensen mensen met een uitkering,
 • € 1200,– voor mensen met een kleinere beurs,
 • € 1600,– voor mensen met een grotere beurs.

* alle prijzen zijn inclusief BTW en exclusief maaltijden tijdens de leergangdagen. De prijs mag nooit een reden zijn om niet deel te nemen.

Heb je vragen?

voor vragen of een afspraak kun je altijd bij mij terecht. Mail jac@veerhuis.nl of bel 06 – 14 68 78 73

Wie is je docent?

Mezelf ontwikkelen tot co-creator van een nieuwe economie en samenleving, dat is wat ik mezelf tot doel stelde als student Tropische Cultuurtechniek in Wageningen. Nu dertig jaar later schep ik samen met de andere deelgenoten van het Veerhuis voorwaarden voor mensen om zichzelf in deze wereld te leren kennen en om zichzelf ook te ontwikkelen tot een Samenlevingskunstenaar, betrokken, creatief, liefdevol.

Reviews

Ik ben al een tijdje onderweg in mijn ontwikkeling. Deze opleiding voelde als een soort logische volgende stap. Je maakt onderdeel uit van de opleiding, daarmee heb ik veel invloed op mijn eigen leerproces. Dat spreekt me enorm aan. Ik weet nu veel beter hoe alles in deze wereld zich verhoudt met elkaar en vooral ook wat mijn positie daarin is.

De opleiding brengt mij bewuste, doorleefde inzichten over wie ik nu werkelijk ben als mens. Om van daaruit keuzes te maken vanuit mijn hart en zo een bijdrage te leveren aan een betere samenleving. Het mooie is dat je altijd kunt instappen omdat de opleiding aansluit bij jou, vanuit wie je op dat moment bent.

De Academie voor Samenlevingskunst is voor mij een open source proeftuin: een plek om tot nieuwe inzichten en perspectieven te komen in een sfeer van openheid en transparantie, waar niets vastligt en iedereen mag meedoen en bijdragen. Ik waardeer dat bijzonder en ben dat niet vaak tegengekomen.

“Ik startte de Leergang Samenlevingskunst met heel veel druk vanuit de maatschappij, die ik mezelf had opgelegd. Ik voelde heel veel twijfel, had geen idee meer hoe, wat of waar, was zeg maar de weg kwijt. Ik begon me af te zonderen, ook wel een beetje te verzetten en bleef maar zoeken naar een antwoord in de buitenwereld. Dat alles voelde niet goed. Het verlangen om deel van de maatschappij uit te maken, was en bleef groot. Maar hoe dan? Tijdens de opleiding heb ik geleerd de maatschappij te gaan zien van ‘binnenuit’. Ik heb ervaren hoe belangrijk het is om eerst een goede basis bij mezelf aan te leggen, voordat ik überhaupt kan meedoen met de maatschappij. Zo ontstaat er een gezonde wisselwerking, weet ik waar ik voor sta en hoe ik mezelf wil neerzetten. Ik heb nu de handvaten gekregen om het proces aan te gaan, ik weet wat ik moet doen om onderdeel van de samenleving te zijn, zonder mezelf te verliezen. Zo kan ik een steentje bijdragen om deze wereld een heel klein beetje mooier te maken.”

De Leergang Samenlevingskunst geeft mij vertrouwen en de veiligheid om mij te durven laten zien .

Inschrijven

Leergang samenlevingskunst

Leuk dat je je wilt inschrijven! Direct na je inschrijving ontvang je een bevestigingsmail in je mailbox. Met je inschrijving ga je accoord met het privacybeleid van het Veerhuis

formulier nog toevoegen

Veerhuis

Doe- en kennishuis voor een nieuwe economie en samenleving