Deelgenootschap als nieuwste organisatievorm

kunst Pieter Kooistra

En toen viel het woord DeelGenootschap in het Veerhuis. Al jaren waren we aan het experimenteren van hoe je iets kon organiseren en niet vast kwam te zitten een structuren die niet passen bij je dromen en idealen. Het Deelgenootschap is een vorm van organiseren die past in de nieuwe economie en samenleving. In deze blog leggen we uit wat het deelgenootschap is.

We zagen dat BV’s, NV’s over het grootse denken in zaken doen gaan. Het DeelGenootschap gaat over het grootse denken over jezelf. Zoals we de BV of NV kennen in de huidige maatschappij is er nu ook het DeelGenootschap, die de nieuwe economie vorm geeft.

Wat is het deelgenootschap eigenlijk?

Het DeelGenootschap zorgt ervoor dat wij onszelf in werkverbanden organiseren vanuit vertrouwen, inzicht en liefde. Bestaande juridische structuren die gericht zijn op het voorkomen van de meest slechte situatie en daarmee in angst hun wortels hebben, laten de nieuwe structuren die wij zoeken moeilijk toe. Lang hebben we als vernieuwers onszelf in de bestaande structuren gemanoeuvreerd met meer of minder succes. De geboorte van het DeelGenootschap betekent dat we als onderstroom bovenkomen en gaan staan voor wat wij beogen; een werkwereld vanuit liefde en vertrouwen, gebaseerd op ieders persoonlijke verlangen een bijdrage te leveren aan dat grotere geheel.

Het DeelGenootschap is er om personen aan elkaar te verbinden vanuit gedeelde intenties en gericht op ieders persoonlijke unieke kwaliteitsontwikkeling. Waar een coöperatie of community dit doet in de huidige maatschappij heeft een DeelGenootschap zijn wortels in de nieuwe economie. Het is een associatie die kan fungeren als een soort zorgkring om elkaar heen, tot stand gekomen op basis van een gemeenschappelijke intentie, een gedeeld midden.

Het DeelGenootschap in high lights.

 1. Het staat naast de maatschappelijke structuren en kan zonder notaris opgericht worden.
 2. Je kan direct starten in een organisatievorm met alle voordelen die dat heeft
 3. Kent nieuwe besluitvormingsprincipes met de adviesvraag regel.
 4. Kent geen bestuur, wel een bron-orgaan, die er niet is om beslissingen te nemen maar om de identiteit van de organisatie levend te houden. Dan pas wordt zelfsturing mogelijk. Daarmee is het een sterke stimulans voor de werkgelegenheid.
 5. Er is geen onderscheid tussen medewerker en vrijwilliger, immers ieder is deelgenoot.
 6. Kent geen ontslag van medewerkers; ieder vindt zijn/haar eigen plek. Jaarlijks herverbinden is de sleutel.
 7. Kent een nieuwe vorm van beschermen van kennis die we de Creative Common Relation noemen.
 8. Disclaimers onder aan een email worden Proclaimer
 9. Voor formele punten van belasting en andere juridische punten zal een stichting met eenvoudige statuten de rol vervullen en de zeggenschap bij het DeelGenootschap blijft.
 • Interessant blog? En wil je meer?

  Schrijf je dan in en ontvang elke maand inspirerende blogs, nieuwe ideeën en de agenda van het Veerhuis.
 • eenvoudig opzeggen  |  1 email / maand  |  je privacy is goed geregeld

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *