Een kruiwagen vindt Brussels gedeelde juwelen: Deel 1

Dag 16: Brussel, deel 1.

De Krui-tocht, die tot nu toe langs velden en gaarden liep, nam gister een stedelijke afslag: de pelgrims zijn gearriveerd in Brussel.

Deze grote stad, die meer talen huisvest dan je in een mensenleven kunt spreken, is zowel het kloppend hart van de Europese politiek als een toneel voor de uitdagingen van vandaag de dag. Mensen die op straat slapen, terwijl anderen in meer rijkdom vertoeven dan ze kunnen dragen. Overvolle schrappen en etalages en straten vol afval, terwijl de grond die ons voedt steeds meer verarmt.  

Toch is de Krui-tocht door Brussel geen verhaal van verdoemenis, het is juist een verhaal van hoop. De stad bruist namelijk van de mensen en initiatieven die zich inzetten om het anders te doen. Solidair en duurzaam, vanuit verbondenheid en liefde. Met de aarde én met elkaar. Wij mochten daar langs, met onze kruiwagen vol vrije aarde.

BEES Coop 

De eerste stop in de ochtend is BEES Coop, de meest coöperatieve supermarkt die je kunt vinden. De supermarkt is namelijk geheel in handen van haar 1500 leden, die als collectief de touwtjes in handen hebben. Samen vullen zij de schappen én hun boodschappenmandjes. Elk lid helpt een kleine drie uur per vier weken om de boel draaiende te houden. Volgens de leden is het “echt een feest om elke vier weken met dezelfde groep een dienst te draaien.”

Het assortiment is smakelijk, lokaal, duurzaam en solidair. Denk aan schitterend rijp fruit van telers uit de buurt, een Brussels biertje waarvan de opbrengst ten goede komt aan ongedocumenteerde mensen, en koekjes met chocolade chunks gemaakt door mensen met het syndroom van Down.

Doordat de leden zelf de koers bepalen en winst niet het doel is, wordt er gekozen voor het stimuleren van de lokale economie, het steunen van sociale projecten en het bieden van heerlijke producten voor een eerlijke prijs. BEES Coop wil duurzame voeding namelijk voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk maken. Daarom kunnen mensen met een uitkering bijvoorbeeld tegoedbonnen voor € 150 aan boodschappen krijgen.

BEES Coop laat zien dat als mensen samenwerken en gedeeld eigenaarschap pakken, boodschappen doen eerlijk, sociaal, duurzaam en betaalbaar kan. 

House of Compassion

Aan een grote kerk op het Begijnhof hangt een banner met de tekst: ‘Verzet tegen uitsluiting van welke mens ook’. Dit is het huis van compassie, waar niet alleen missen worden geboden, maar ook gastvrijheid en verzet tegen onrecht. 

Op een lange tafel in het midden van de Barokke kerk ligt de Boeddhistische spreuk: ‘Wanneer je meer hebt dan je kunt gebruiken, bouw dan geen hoger hek, maar koop een langere tafel.’ Een keer per jaar wordt deze tafel buiten gezet. De hele buurt schuift aan en neemt wat lekkers mee. Wat blijkt? Als je deelt is er altijd meer eten dan nodig.

Naast het vergroten van verbinding, werkt de kerk aan het vergroten van bewustwording. Zo legt een tentoonstelling over moderne slavernij uit hoe die slavernij  onderdeel is van onze mondiale economie en wie er slachtoffer van zijn.

Verderop staat een doodskist, die symbool staat voor alle mensen die uit nood hun thuis verlaten en tijdens hun vlucht sterven op zee. Aan de andere kant van de kerk tonen krachtige zwart-wit portretten de levens van ongedocumenteerde mensen in Brussel. Terwijl hun kracht van de foto’s spat, laten de bijschriften de zwaarte van hun levensverhalen zien. 

Het zijn verhalen die je uitnodigen om je hart te openen voor anderen, zoals de kerk haar deuren opent voor een ieder.

Met een open blik en hart vervolgen wij onze Krui-tocht door Brussel, daarover snel meer.