Laden Evenementen

« Alle evenementen

Filmavond: Sprokkelaars vroeger en nu.

29 augustus 2020 @ 19:30 - 21:00

- Gratis

Agnes Varda       Les glaneurs et la glaneuse (2000) 82’

Glaneurs uit de titel zijn arenlezers (Ruth 2:1-23) die voor hun levensonderhoud vlak na de oogst over het veld struinend wat achter gebleven is bijeensprokkelen: graankorrels, druiven, aardappelen; al dan niet bij wet geregeld of oogluikend toegestaan. Agnes Varda trekt dit thema in wijder verband naar steenkolen rondom de mijnen, voddenrapers de avond voordat het groot vuil wordt opgehaald, daklozen die bij sluiting van winkels of markten over tijd voedsel dat weggegooid wordt oppikken. In dit sociaalbewogen sympathieke film essay komen we naast onaangepaste marginalen, milieubewuste voedselverzamelaars ook kunstenaars tegen op zoek naar een object trouvé.

Het onderwerp heeft politiek-filosofische implicaties: het zet tot nadenken over ons economisch systeem met zijn instituties, klasse verhoudingen, conventies, kortom onze consumptiemaatschappij van overvloed, verspilling en milieuvernietiging. Dit filmessay mediteert zowel historisch als actueel op zeer persoonlijke wijze over dit aardse fenomeen dat ook te zien is op het bekende schilderij van de Franse schilder Millet uit 1857.

Enkele typeringen in recensies: liefdevol, vitaal, pretentieloos, niet moralistisch, noch zwaar op de hand, humoristisch, vol inzichten, en zelfspot, authentiek, sociaal betrokken en sympathiek.

Wie la glaneuse uit de titel is laat zich raden: haar zullen we in de inleiding bij de film met lovende woorden situeren in de filmgeschiedenis.

 

Marc Westermann Zeven Drijfveren om van vogels te houden | IVNis onze filmmeester. Met zijn uitgebreide kennis van films en ook poëzie en muziek zijn de avonden in goede en deskundige handen. Marc zal dan ook elk film kort inleiding.
Hij is tevens vrijwilliger van Vogelbescherming en is dan ook blij voor het Veerhuis met de huiszwaluw kolonie  aldaar.

Lengte 82 minuten

Taal: Frans – NL ondertiteld

Aanmelden/kosten. Meld je hieronder aan als deelnemer van de Veerhuis filmavond. Je ontvangt een bevestiging per mail. De bijdrage is een vrije gift (pinnen kan ook).

Gegevens

Datum:
29 augustus 2020
Tijd:
19:30 - 21:00
Kosten:
Gratis
Evenementen Categorie:

Organisator

Henry Mentink

Locatie

Veerhuis
Waalbandijk 8
Varik, 4064 CB Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
0344-605641

Gegevens

Datum:
29 augustus 2020
Tijd:
19:30 - 21:00
Kosten:
Gratis
Evenementen Categorie:

Organisator

Henry Mentink

Locatie

Veerhuis
Waalbandijk 8
Varik, 4064 CB Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
0344-605641