Laden Evenementen

« Alle evenementen

 • Dit event is voorbij.

Op weg naar gezonde eigendomsverhoudingen

15 januari 2021 @ 14:00 - 17:00

op weg naar gezonde eigendomsverhoudingen tussen grondgebruiker, beheerder van grond en de gemeenschap

Het dorp is in deze eeuw een stad geworden met huisjesmelkers, projectontwikkelaars, gemeentepolitiek, supermarkten en daklozen – willen we dat? Toen waren grond, arbeid en kapitaal geen handelswaar. Nu is grond veelal opgekocht door projectontwikkelaars; arbeid is “handelswaar” via uitzendbureaus; en we kennen allemaal de kapitaalstromen via beurzen die vrijwel volledig losstaan van de reële economie.

Handelen in de productiemiddelen grond, arbeid en kapitaal is wat ons betreft dé oorzaak van problemen als klimaatverandering, bodemuitputting, de groeiende kloof tussen arm en rijk, eenzaamheid en depressie.

Of om met Rousseau te spreken in de Discours sur l’origine et les fondements de l’inégalité parmi les hommes: “The first person who, having enclosed a plot of land, took it into his head to say this is mine and found people simple enough to believe him was the true founder of civil society. What crimes, wars, murders, what miseries and horrors would the human race have been spared, had some one pulled up the stakes or filled in the ditch and cried out to his fellow men: “Do not listen to this imposter. You are lost if you forget that the fruits of the earth belong to all and the earth to no one!”

Wij geloven dat onze gedeelde toekomst vraagt om andere vormen van eigendom, uitwisseling en toewijzing van grond, arbeid en kapitaal. Daarbij streven wij ernaar grond, arbeid en kapitaal uit de handel en uit het geldsysteem te nemen om het als commons te beheren.

ZO BINNEN ZO BUITEN

Precies daar gaat deze cursus over: het scheppen van gezonde eigendomsverhoudingen binnen een initiatief, met als ingang grond. Eigendom is sterk verbonden met onze (financiële) zekerheid. En dus kom je in deze cursus ook je angsten en twijfels tegen: hoe regel ik mijn pensioen dan? Erven mijn kinderen nog wel iets? Ben ik wel goed verzekerd? Angsten, gevoelens van minderwaardigheid, en onzekerheid kijken we recht in het gezicht, opdat we al doende de innerlijke gronden vinden voor het samenwerken en -leven vanuit liefde en vertrouwen. Zodat we een menswaardige samenleving kunnen opbouwen waarin er voor alle mensen plek is om te leven en tot hun recht te komen. Wij noemen dit ook wel het ‘zo binnen zo buiten’ principe. We kunnen geen nieuwe structuren en vormen scheppen – lees onze eigendomsverhoudingen vernieuwen – zonder ook de weg naar binnen te gaan. Immers, onze structuren zijn een weerslag van hoe we denken en handelen. Deze vormen veranderen vraagt dus ook om nieuw denken en handelen. Niet meer vanuit angst & controle maar vanuit liefde & vertrouwen.

WAT LEER JE?

Tijdens de cursus verdiepen we ons in het thema grondeigendom als gemeengoed en hoe arbeid en kapitaal als gemeengoed daar onlosmakelijk mee samenhangen. In 4,5 dag onderzoeken we met elkaar onder meer de volgende onderwerpen:

 • hoe verhoudt de buitenwereld zich tot de binnenwereld, wat betekent het zo binnen zo buiten principe eigenlijk? Wat zijn onze mens en wereldbeelden en waar streven we naar?
 • waarom draagt ons huidige eigendomsrecht bij aan de verarming van en ongelijkheid in de samenleving?
 • wat is de juiste prijs voor grond en producten?
 • wat is een gemeengoed, een common?
 • vier basisvormen van samenleven, een wenkend perspectief
 • de samenhang tussen grond, arbeid en kapitaal
 • DeelGenootschap als manier van organiseren vanuit vertrouwen
 • het denken achter en de praktijk van Community Land Trust als vorm voor drievoudig eigenaarschap
 • zicht op eigen overtuigingen en belemmeringen voor de transformatie van grond en eigendom
 • eigen vraagstukken en casuïstiek

Je leert de ontwerp-principes van een nieuwe economie en samenleving richten op het organiseren van de commons in de praktijk. We reiken je handvatten aan hoe je in je eigen context aan deze transitie kunt werken en wat dat van jou en anderen vraagt. Tijdens de cursusdagen is er alle ruimte voor vragen, jouw ontwikkelingsproces, feedback van anderen en de cursusleiding.

Onze grootste uitdaging is niet het starten van de boerderij zelf, maar het vinden van grond. Met de huidige grondprijzen is het voor ons onmogelijk landbouwgrond te kopen. En we willen de grond ook helemaal niet in eigendom. Daarom verkennen we momenteel alternatieven om toch te kunnen starten. Bijvoorbeeld het concept Drievoudig Eigenaarschap in de cursus ‘Eigentijds eigendom van grond’.Wij verlangden sterk naar handvatten in de praktijk en soms bleef het daardoor nog wat abstract, maar achteraf gezien zijn wij heel blij dat we ons dankzij alle oefeningen eerst de idee van drievoudig eigenaarschap hebben kunnen eigen maken en hebben mogen doorleven en doorvoelen waardoor ook ons verlangen daarnaar en ons vertrouwen erin nog sterker geworden is. We hebben dat ook gemerkt tijdens de gesprekken in de praktijk. We merken dat we sterker in onze schoenen staan en dat we vanuit onze vurige wens om te komen tot die eerlijke en regeneratieve samenleving de dialoog over eigenaarschap beter kunnen voeren. Gelukkig bieden jullie na de cursus een praktijk werkgroep aan waar we ook allemaal aan meedoen zodat we met elkaar mee blijven reizen, uitdagingen gesteund door de anderen aan kunnen gaan en samen successen kunnen vieren

Jaap Fris en Niels Moshagen

NIEUWSGIERIG?

Ben jij betrokken bij grond als landbewerker, grondeigenaar, projectontwikkelaar, overheid, investeerder/financier, woongemeenschap of nog anderszins belanghebbend bij dit thema? Dan is deze cursus wellicht precies wat jij zoekt.

Nadenken over nieuwe eigendomsverhoudingen van grond is relevant voor iedereen die wil dat we beter met de Aarde omgaan voor generaties na ons op zo’n manier dat zij tegelijkertijd blijft voorzien in de behoefte van alle mensen.

DATA EN PRAKTISCHE ZAKEN

Data en tijden: open startbijeenkomst vrijdag 15 jan 2021 van 14.00 tot 17.00 uur. Verder vrijdag 29 jan, 12 febr, 5, 19 mrt van 10.00 tot 17.00 uur.

Locatie: Kennis- en doehuis nieuwe economie het Veerhuis, Waalbandijk 8, 4064 CB Varik

De eerste bijeenkomst is tevens de start van de cursus, maar staat open voor geïnteresseerden. Je kunt dan kennis maken met de docenten Damaris en Jac, met onze manier van werken en met de andere deelnemers. Na deze bijeenkomst kun je alsnog besluiten om wel/niet mee te doen.
Deze eerste middag is 70 ex btw. Als je dan niet meedoet krijg je geen contract. Als je wel meedoet is de cursus veel meer en dan is het zonder btw.

Als je besluit deel te nemen ontvang je een contract van ons waarmee je tevens akkoord gaat met een aanbetaling van 150 euro die later verrekend wordt met je uiteindelijke betaling voor de gehele cursus.

Voorkennis over het thema wordt niet vereist voor deelname aan de cursus. Iedereen met een gezond denk- en reflectievermogen is welkom. Daarnaast is het belangrijk dat je wilt bijdragen aan het creëren van een veilige leeromgeving met elkaar en dat je een verlangen voelt om een bijdrage te leveren aan het omvormen van de eigendomsverhoudingen, ook al weet je nog niet precies hoe en wat.

Aan het eind van de cursus geef je aan wat de cursus je waard geweest is. We delen de begroting met je en jij kan in het licht van je eigen mogelijkheden je bijdrage bepalen. Dit om de cursus voor iedereen toegankelijk te houden.

“hey zie je wel, ik ben niet gek, ik ben een economy transformer”!

Ginny Mulders

INVESTERING

De richtprijs voor de cursus is 900,- euro (prijs vrijgesteld van BTW). Uitgangspunt daarbij is echter ook dat we willen dat iedereen die de cursus echt wil doen, dit ook kan doen en dat we uiteindelijk tot een prijs komen die voor jou, voor ons en voor het geheel goed is.

Hiervoor krijg je:

 • 2 trainers met ieder hun unieke inhoud
 • 4,5 dag cursus
 • Cursus Hand-out
 • indien gewenst een individueel eind/vervolggesprek op jouw locatie
 • opname in de gemeenschap van Economy Transformers

TRAINERS

Damaris Matthijsen; deelgenoot, trainer, spreker, coach en transitiebegeleider Economy Transformers. Mede-ontwikkelaar van het concept DeelGenootschap en schrijver van het handboek daarover, deelgenoot Community Land Trust NL en Stichting Grond van Bestaan.

Jac Hielema; maatschappij-filosoof en vernieuwer, deelgenoot Economy Transformers en oprichter van Economy Transformers Academy, auteur van de publicatie over grond, arbeid en kapitaal als commons (hand-out bij de cursus).

NADERE INFORMATIE EN AANMELDEN

Mocht je vragen hebben over de cursus en hoe deze op jouw wensen aansluit neem dan vooral contact op met Damaris door een mail te sturen naar damaris@economytransformers.nl. Ook direct aanmelden kan naar dit adres.

We zien uit naar jouw deelname!

Hartelijke groet,
Damaris en Jac

Cursus; Eigentijds Eigendom van Grond
Prijs: min. € 700,- en max. € 2.500,- (btw vrijgesteld). let op: prijs mag geen belemmering zijn voor deelname. Als dat wel zo is, neem dan contact met ons op.
Duur: 4,5 dag
Start: vrijdag 15 januari 2021
Aantal: minimaal 5, maximaal 12 deelnemers

Gegevens

Datum:
15 januari 2021
Tijd:
14:00 - 17:00
Evenementen Categorie:

Organisator

Damaris Matthijsen

Locatie

Veerhuis
Waalbandijk 8
Varik, 4064 CB Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
0344-605641

Gegevens

Datum:
15 januari 2021
Tijd:
14:00 - 17:00
Evenementen Categorie:

Organisator

Damaris Matthijsen

Locatie

Veerhuis
Waalbandijk 8
Varik, 4064 CB Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
0344-605641