Hoe een droom voor vrede zich vertaalde in zaken doen.

Sociaal ondernemerschap nieuwe stijl  

Mijn droom begon in 1963 met de moord op President John F. Kennedy. Ik was toen een jochie van 10 jaar. Het besef ontstond toen dat er maar één weg is voor ons mensen op deze aarde: ‘wij moeten vrede sluiten met elkaar’.  Maar ja, hoe bereik je vrede?

Het geven van veel spreekbeurten op school gaf mij het inzicht waar het om ging en waar ik het kon zoeken.  Ik ontdekte dat om in vrede met elkaar  te leven het van belang is dat wij mensen leren hoe vanuit een besef van eenheid met elkaar om te gaan. Vertaald naar het bedrijfsleven dacht ik: ‘als nu eens alle bedrijven het idee van concurrentie, van strijd, loslaten. Zijn we er dan? Ik onderzocht dit idee. Eerst spelenderwijs met stalletjes langs de weg, later met een studie aan Nyenrode en functies in het bedrijfsleven. Kun je vreedzaam zakendoen of gaat dit ten koste van succes? Ik waagde de stap.

Vrede kan ook met zaken doen

Mij ging het implementeren van de waarden van de nieuwe economie, in een bestaand bedrijf, te langzaam. Ik nam in 1990 ontslag en begon zelf bedrijven op te zetten. Ik wilde in praktijk brengen waar ik voor stond: organisaties opzetten die vanuit de gedachte van eenheid, van heelheid succesvol zakendoen. Ik wilde het pad opgaan waarbij ik vanuit de bron vrede en liefde kan leven en werken.

De eerste kiem werd gelegd toen Pieter Kooistra (ooit oprichter van de eerste Kunstuitleen NL) mij vroeg een bedrijfsplan te maken.  Ik heb dit toen gedaan in de vorm van een klein kartonnen doosje dat uitdrukking gaf aan de gedachte zo binnen zo buiten en de balans tussen het mannelijke en het vrouwelijk.  Het stond ook symbool voor het  denken vanuit eenheid.

Dit beeld heb ik gebruik bij het initiatief voor de eerste professionele wereldwinkel in Nederland.  Hetzelfde jaar nog legde ik toen ook de kiem voor het eerste deelautobedrijf MyWheels. Inmiddels een succesvolle onderneming met 2.500 deelauto’s.

De UNO-boxuno box ondernemingsplan nieuwe economie

Vanuit die gedachte ben ik in 2013 aan een nieuwe ontdekkingstocht begonnen: het Veerhuis te Varik.
In het Veerhuis komen mensen samen die in een nieuwe organisatievorm die we ‘DeelGenootschap’ noemen, elkaar inspireren om nieuwe economie-bedrijven tot bloei te brengen.

Om een lening te verkrijgen van de Triodos heb ik het doosje van toen doorontwikkeld tot een klein kunstwerkje. We hebben dit de UNO-box genoemd en het daaruit afgeleid plan het Bronplan. Ik kreeg een lening op basis van deze UNO-box en bronplan; een eerste bewijs dat het werkt

Door lezingen te geven over waar de UNO-box  voor staat, ontmoet(te) ik veel zakenmensen, ook internationale, die enthousiast reageerden. Een grote stimulans natuurlijk om door te zetten met de verwezenlijking van mijn droom.

De UNO-box wil de wereld over

Hoe mooi zou het zijn als wij samen in vrede zouden leven, iedereen rijk is en de natuur als nooit tevoren bloeit en groeit? Goethe zei ooit: “Een enkeling kan iets doen. Slechts als velen zich op het gunstige moment verenigen, zijn zij krachtig.”  Met de veerpont van het Veerhuis als symbool gaan we naar de oever van de nieuwe economie. Hiermee dragen wij  (inter)nationaal  bij aan het neerzetten van de standaard  voor zakendoen.

UNO-box – over hoe emotie en zaken doen samengaan

Bij de uitleg van de UNO-box heb ik verschillende keren mogen ervaren dat het emoties en tranen oproept. Van kleine zelfstandigen tot managers van grote projectontwikkelaars. Hoe komt dat. Ik denk dat kunst – in dit geval de UNO-box –  beelden oproepen dit het innerlijk van de mens beroeren.  En tegelijk is de UNO-box niet soft. Gewoon zaken doen en winst maken mag in balans met andere waarden die voor mens en natuur van belang zijn.

Het brengt tevens het twee werelden bij elkaar. Bij een grote verzekeraar mocht ik een workshop verzorgen waarbij men aangaf: “De buitenkant van de UNO-box kennen we; dat zijn immers de woorden uit een regulier businessplan. Nu zien we elk woord vertaal naar waarden aan de binnenkant”.
Bij een presentatie aan inheemse leiders en sjamanen in 2015 in Parijs hoorde  ik het omgekeerde: “Ja die binnenkant kennen we en nu zien we het vertaald naar de buitenkant.

De Uno-Box is inmiddels getest op de universiteiten van Utrecht, Amsterdam, bij eco-dorpen, tijdens de leergang Samenlevingskunst in het Veerhuis, bij kleine en grote  ondernemingen en tijdens de begeleiding van het hoofdbestuur van een vakbond. Een recente voorbeeld is de bijdrage van de UNO-box en Bronplan aan een nieuwe koers voor de boekensite YouBeDo, die tot 12% van hun omzet weggeeft aan een door de koper zelf bepaald doel.

Sociaal Aarde Ondernemerschap

En mijn droom. Ja, die is nog live en kicking. Op mijn 60ste heb ik besloten aan mijn tweede jeugd te beginnen. En die is nu volop bezig en geniet van de vele stappen die wereldwijd gezet kunnen worden waarbij het strijd- en concurrentie denken plaats maakt voor samenwerking, co-creatie, co-operatie en de commons.

Laten we gaan werken aan de ware betekenis van het woord company. Com = samen en pany komt van pane = brood. Samen het brood (alle opbrengst) van de Aarde delen; Sociaal Aarde Ondernemerschap.

Henry Mentink
September 2019

Kom kennis maken op onze UNO-box workshop van 27 nov. of 11 dec.  

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *