In de Droomgaard is een zaadje gepland
Dag 10 – Ranst, België
Vandaag zitten de deelnemers van de Krui-tocht in een cirkel in de Droomgaard. Volgens ‘hofarts’ Eric Boydens is dit hoe een transitie begint. In een cirkel voel je de verbinding. En verbinding is zowel het doel als de weg.
De Droomgaard
De Droomgaard is nu een weldadig groene oase, op een stuk land waar ooit een eentonig maisveld de overhand had. Twee jaar terug kocht gepensioneerd huisarts Eric Boydens het land met twee wensen: het land teruggeven aan de aarde én een plek zijn voor verbinding; met de aarde en met elkaar.
Verbinding
Die verbinding is er volgens Eric altijd, alleen hebben we niet altijd de ruimte om dat te voelen. Door hier even stil te zitten, met je voeten op de grond, met je handen in de aarde en omringd door een gemeenschap van gelijkgestemden, kom je weer in contact. Vanuit daar ontstaan verbinding, inspiratie en motivatie. De zaadjes voor verandering.
Als huisarts kreeg Eric Boydens veel te maken met patiënten én collega-artsen met burn-outs en overspannenheidsklachten. Vaak worden dit soort verschijnselen behandeld als een individueel probleem, terwijl Eric ze ziet als een maatschappelijk probleem. Hier lijden niet alleen wij mensen onder; we leven in een systeem waarin we onszelf én de aarde uitputten. Die twee dingen staan niet los van elkaar.
Eric: “De gezondheid van de bodem hangt samen met de gezondheid in onszelf. En de disbalans in onszelf zien we weerspiegeld in een disbalans in de aarde.”
Van uitputting naar beweging
De Droomgaard is een plek voor herstel en bezieling. Een plek om te dromen. En een plek om het anders te doen, op een gezonde en gelukkige manier. Eric wil mensen samenbrengen die de intentie hebben om daaraan bij te dragen. Hiervoor heeft hij vele initiatieven en activiteiten. Een heel bijzondere is de opleiding ‘Global Burn-out & Transitie’.
“In België zijn 600.000 mensen langdurig ziek, hierdoor raken mensen hun netwerken en contacten kwijt,” legt Eric uit. In het netwerk van de Droomgaard zitten organisaties die in transitie zijn naar een duurzame, welzijnseconomie. Deze ondernemers, die betekenis en zingeving voorop stellen, zullen volgens Eric het ‘medicijn’ gaan worden voor de mensen die nu nog opgebrand thuis zitten. Tegelijkertijd hebben de organisaties baat bij mensen die onderdeel van de transitie willen zijn. De opleiding brengt deze groepen samen en begeleidt mensen van burn-out naar transitie.
De cirkel rond en voorbij
Vandaag is de Droomgaard ‘host’ voor de Krui-tocht. In de cirkel staat de droom centraal om de beweging te doen groeien, door het ook het stuk land naast de Droomgaard te ‘bevrijden’.
Dromen geven volgens Eric een richting aan, maar om ze uit te laten komen moet je ze behapbaar maken. In kleine stapjes kun je ze verwezenlijken. Vandaag wordt samen bedacht wat er met het stuk land gedaan kan worden en hoe dat mogelijk kan worden gemaakt.
Wat daar uit gaat komen, weet Eric nog niet, “dat is aan de groep samen.” Om te beginnen is het voldoende om te weten dat er een gedeelde intentie is.
“We hebben zoveel uit de aarde gehaald,” vertelt Eric. “Het is goed als we de aarde weer teruggeven aan zichzelf.” Dat betekent overigens niet dat wij mensen ons moeten terugtrekken. Integendeel, legt Eric uit: door de aarde op een respectvolle manier te gebruiken voelen we juist hoe afhankelijk we van haar zijn en zullen we ons ook als hoeders opstellen.
Na vandaag gaat de Krui-tocht verder, maar de verbindingen die in de Droomgaard zijn ontstaan blijven.