Maatschappelijk Diensttijd bij het Veerhuis

De hele Aarde op de Werelderfgoedlijst

Ja toch?
Met de Maatschappelijk Diensttijd (MDT) voor jongeren gaan we met dit idee aan de slag.
Hoe dan?
Begane paden om netjes voor de Aarde te zorgen werken niet meer. Dan moeten wij- de jongeren – het zelf maar gaan doen en . . . stiekem net fff anders. Jongeren maken de toekomst.

Waarom en hoe voor de Aarde zorgen?
Vergelijk de Aarde eens met de Nachtwacht.

Is de Nachtwacht te koop?

Mooi niet.
De waarde van het schilderij kan niet in geld uitgedrukt worden. Het is niet te koop of ooit te koop geweest. De schutterij die destijds de opdracht aan Rembrandt verstrekte was een stedelijke instelling en De Nachtwacht is sindsdien eigendom van de gemeente Amsterdam, in eeuwigdurende bruikleen aan het Rijksmuseum. Hun taak is er goed voor te zorgen, zoals er nu een renovatie gaande is. (Bron Wikipedia).

En nu de Aarde?

Die is ook niet in geldwaarde uit te drukken. Hoe zou je schoonheid, biodiversiteit en liefde voor het landschap moeten waarderen.
En wat doen we?
Haar in stukjes verkopen aan de hoogste bieder en bij elke doorverkoop wordt het bod hoger. De koper kan er vervolgens mee doen wat hij wil – op een uitzondering na.
De Aarde is toch het mooiste kunstwerk dat er is!!
Die kunnen we ook in eeuwigdurende bruikleen geven aan de mensheid. Er samen voor zorgen.
Hoe dan?  Bij het Veerhuis gaan we het gewoon doen. De grond onder het Veerhuis gaan we teruggeven aan de mensheid (zie hieronder hoe).
De stap die daarna volgt: de hele Aarde bij de UNESCO aanbieden voor op de Werelderfgoedlijst [1] en er samen voor gaan zorgen.

Wil je in aanmerking komen mede de Aarde bij de UNESCO aan te bieden voor op de Werelderfgoedlijst; doe dan mee met dit spannende project.

Dat kan via de Maatschappelijk Diensttijd dat door HOPE XXL wordt gefaciliteerd.

Het Veerhuis Aarde project

Het Veerhuis is één van de HOPE XXL projecten. Super gaaf. Wij – het Veerhuis – zien veel jongeren aanhaken voor dit Aarde project.

Het project houdt in om haar grond eenmalig met een donatie terug te kopen uit de economie en voor eeuwig onverkoopbaar te maken. Donateurs worden dan Ambassadeur van de Aarde. Het Veerhuis schenkt haar grond vervolgens aan de Stichting Grond van Bestaan.

We laten daarmee zien dat de Aarde geen verdienmodel is, maar een dienmodel. De Aarde past ook niet in de markteconomie. Haar waarde is te groot in een economie van vraag en aanbod. Het aanbod is maar één Aarde. Dit Veerhuis Aarde project geldt als start van het project om de hele Aarde op de Werelderfgoedlijst te zetten.

HOPE XXL

Vanaf dit jaar gaat HOPE XXL in de periode 2020-2022, als één van de uitvoerende organisaties, 900 leerlingen en jongeren (14-26 jaar) in Nederland, een Maatschappelijke Diensttijd (MDT) aanbieden. Voor het Veerhuis Aarde project hebben we toezegging van 20 jongeren. Gedurende deze diensttijd van 80 uur worden door de deelnemers maatschappelijke- en sociaal georiënteerde projecten uitgevoerd. Zij hebben daar ook een budget van € 500 persoon voor. Dit is voor een deel een verdienste voor de jongere zelf en voor een deel kan hij/zij het besteden aan het project.

HOPE XXL is een jongeren organisatie die het met haar verhalen en ideeën al tot de VN heeft weten door te dringen. Zie de bijlage voor info over HOPE XXL.

 

Maatschappelijk Diensttijd

De Maatschappelijke Diensttijd is de ontdekkingsreis van jou naar de beste versie van jezelf. Een kans voor jou om je talenten te ontdekken, van betekenis te zijn, nieuwe mensen te ontmoeten en keuzes te maken voor de toekomst. Je persoonlijke ontwikkeling en inzet voor anderen maakt onze samenleving sterker en de Aarde mooier. De projecten die je binnen dit traject gaat bedenken, overnemen en uitvoeren kunnen variëren maar hebben allemaal evenveel waarde.

Waarde voor jezelf, de natuur, de economie, de onderlinge harmonie. Waarde voor de koe die graast in de wei.

 

Wist je dat:

 • Een boer van zijn opbrengst van graan 70% moet afdragen voor de pacht van de grond. De ontvangers van de pacht verrichten hiervoor geen arbeid; de boer moet voor die 30% hard werken.
 • Als er wereldwijd geen handel in grond zou zijn bespaart dat elke inwoner in de wereld gemiddeld € 17.000 per jaar en dan ook nog eens levenslang.
 • Dat de huidige grondeigendom wetgeving zo’n 500 jaar voortgekomen is uit het Romeinse recht. Dat is niet in Zwitserland is gebeurd. Een belangrijke reden voor dat land om buiten de EU te blijven.
 • Dat de hele Aarde land oppervlakte 14,8 miljard hectare is – gemiddeld dus zo’n twee hectare per wereldburger.

In een aantal blogs vind je meer over deze punten

Waar gaan we voor?

 • Het Veerhuis Aarde project gaat om het vrijkopen van haar 2220 M2 en het daarmee uit de markteconomie halen. We hebben al ruim 500 M2 vrij met 180 deelnemers. De campagne loopt tot 21 december 2020. Hier kunnen mensen mee doen en daarmee ambassadeur van de Aarde worden.
 • Door het voeren van campagne brengen we de bewustwording dat we op Aarde het verse groene gras weer zien in plaats van de geldboom. Oftewel onze acties zullen ook anderen aanzetten tot het vrijkopen van grond. Zo maken we meeeeeters . . . .
 • Na de geslaagde Veerhuis Aarde actie nemen we ook elk initiatief met ook dezelfde intentie, mee naar de UNESCO. De Aarde op de Werelderfgoedlijst is ons ultieme droomscenario. Wereldwijd hebben we al duizenden hectares gespot.

 

What’s in it for me?.

 • Een leuke weliswaar kleine verdienste.
 • Je leert waarom de huidige economie onhoudbaar is en dat er andere manieren van zorg voor de Aarde mogelijk zijn. Zo hebben we ook een nieuwe manier van zaken doen nodig. Met onder andere: hoe zet je een bedrijf op die niet meer failliet gaat. Een nieuwe organisatievorm (Deelgenootschap) waarin je niet meer ontslagen wordt. Hoe zaken doen in liefde en vertrouwen werkt. Een businessplan wordt een Bronplan met jouw inspiratiebronnen voor een mooie planeet.
 • Je draagt bij aan een project dat een ommekeer is in de praktijk van handel/ speculeren in grond. Het steeds duurder worden van grond voor land en tuinbouw of huis aankoop wordt een halt toegeroepen.
 • Je leert campagne voeren en samenwerken om het grootste succes te behalen. Je gaat los in creativiteit.

Wat te doen?

 • Je kunt ook onderzoek doen naar de “echte” waarde van grond. Meten hoe rijk de grond is aan bodemleven; welke (niet gewenst) stoffen zitten in de grond, hoe is het dieren- en plantenleven op de grond. Je kunt hiervan een nulmeting maken zodat we over 5 jaar zien hoe het mooier / beter is geworden door een betere zorg voor de grond.
 • Je komt in aanmerking om uitgenodigd te worden mee naar de UNESCO te gaan en aan de wieg te staan van de hele Aarde op de Werelderfgoedlijst.
  We doen dit samen met de Earth Charter NL.
 • Roept kunstenaars bijeen. Organiseert een kruiwagen race. Bedenkt een gelikte social media campagne of game. Bedenk een stunt, bijvoorbeeld “Bij aankoop van de hele Aarde, de Nachtwacht cadeau.
 • Onderzoek doen naar bestemmingsplannen in Nederland en wat het vrijmaken van de grond daarin betekent.
 • Onderzoeken of een Geografisch Informatie Systeem (GIS) kan helpen de besluitvorming over gebruik van grond kan ondersteunen en daaraan toegevoegd de Relaties van mensen met de grond; we noemen het GIS-R.
 • Heb jij nog ideeën?

 

Aanmelden via: henry@veerhuis.nl Henry brengt je dan in contact met HOPE XXL om het Veerhuis MDT Aarde project voor jou in werking te zetten.

[1] We hebben inmiddels duizenden hectares gespot die we meenemen naar de UNESCO om te laten zien dat handel in grond niet meer van deze tijd is. Zie https://www.veerhuis.nl/earth/

 • Interessant blog? En wil je meer?

  Schrijf je dan in en ontvang elke maand inspirerende blogs, nieuwe ideeën en de agenda van het Veerhuis.
 • eenvoudig opzeggen  |  1 email / maand  |  je privacy is goed geregeld

 • Hidden
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *