Nieuwe stuurvrouwen aan boord van het Veerhuis Varik

Sandra van Kampen en Youetta Visser

Het Veerhuis in Varik – doe- en kennishuis voor de nieuwe economie- zal vanaf 1 april 2020 verder uitgebouwd worden door het duo Sandra van Kampen en Youetta Visser. Zij noemen zichzelf komend jaar ‘stuurvrouwen’ van het Veerhuis en werken samen met ‘boegbeeld’ Henry Mentink, die het Veerhuis in 2013 overnam, en bestuurslid Damaris Matthijsen. “We willen de koers iets verleggen en samen met anderen bouwen aan meer kennis en ervaring over de nieuwe economie en de verschillende transities die daarbij horen”, zeggen Visser en Van Kampen. “Waar nu veel aandacht uitgaat naar bezinning, willen wij met een prikkelende programmering bredere groepen mensen aanspreken. We gaan van ‘ik’ naar wij’. Iedereen die bezig is met transities, of dat nu een financiële instelling, een onderzoeksgroep, een kleine groep idealisten is of een individu, is welkom om kennis op te doen en te delen op het Veerhuis.” Het duo wil ook de kunst weer terughalen naar het veerhuis en een ‘sense of place’ creëren bij deze bijzondere plek aan de Waal in rivierenland, waar je leeft pal naast het hoge water en de uiterwaarden. “We gaan in 2020 aan de slag. Daarna bekijken we of de nieuwe initiatieven aanslaan en we definitief het roer overnemen in het Veerhuis”.

Wat ging er aan vooraf

Sinds de aanschaf door kunstenaar Pieter Kooistra in 1974, heeft het Veerhuis een idealistische grondslag. Kooistra richtte de Kunstuitleen op en schreef daarna boeken over een deeleconomie. Henry Mentink, oprichter van autodeelplatform MyWheels, zette deze traditie voort. Mentink is visionair, met soms vergaande idealen. Mentink: “Deze maand nog lanceren we een campagne om de aarde niet langer in bezit te hebben. Om te beginnen kopen we met een ‘crowd-fun campagne’ de grond onder het Veerhuis vrij en schenken die aan de Stichting Grond van Bestaan.”

Over Sandra en Youetta

Visser heeft een achtergrond als projectleider in de wetenschap en is actief is als theatermaker en dagvoorzitter, van Kampen is gepokt en gemazeld in de duurzaamheid: “Ik heb bij Natuur & Milieu en Urgenda tal van campagnes opgezet rond duurzame energie en duurzaam voedsel. Altijd probeer ik samen met andere organisaties en ondernemers beweging te creëren. Zo zette ik de Dag van de Duurzaamheid op poten en de Nacht van de Nacht. Later ben ik daar als zelfstandige mee doorgegaan; ik organiseer masterclasses over de voedseltransitie en was mede-initiatiefnemer van de Transitiecoalitie Voedsel. Van Kampen en Visser werkten al eerder samen. In 2017 publiceerden zij onder meer VOER – vaart maken met de voedseltransitie. Visser: “We zijn levenspartners, maar blijken elkaar ook goed aan te vullen op werkgebied. Ik ben altijd bezig tussen wetenschap en samenleving en help wetenschappers en kunstenaars projecten op te zetten of maak met hen of met overheden programma’s vol interactie, terwijl Sandra idealen omzet in aanstekelijke campagnes. Bij VOER gingen we los met bijeenkomsten, satirische video’s, interviews en een boek. We wilden in 2020 deze samenwerking uitbouwen en een stichting oprichten, toen ineens het Veerhuis op ons pad kwam. Een prachtige combinatie.”

Aan de slag

Mentink is blij met de nieuwe energie. “Dit duo kan als geen ander het Veerhuis een stap verder brengen en verbreden. Ik vind het ook erg leuk dat ze nu al plannen hebben; ze gaan onderzoekers betrekken, maar ook kunstenaars en meer bedrijven. Samen met de gemeenschap rond het Veerhuis zal het pand dit jaar ook een opfrisbeurt krijgen.” Visser: “Het mag wel wat hipper en stoerder. De naaktfoto’s en andere kunstwerken van Kooistra kunnen weer aan de wand wat mij betreft. We zullen binnenkort onze plannen presenteren aan de community rond het Veerhuis en hen vragen mee te doen. En we nodigen iedereen in Nederland uit die bezig is met circulaire economie, de betekeniseconomie of met de energie-, transport-, bouw- of voedseltransitie, om langs te komen in Varik.”

Wil je met ons contact of het je een vraag reageer dan hieronder
We nemen dan snel contact met je op.
Sandra en Youetta

 

 

  • Interessant blog? En wil je meer?

    Schrijf je dan in en ontvang elke maand inspirerende blogs, nieuwe ideeën en de agenda van het Veerhuis.
  • eenvoudig opzeggen  |  1 email / maand  |  je privacy is goed geregeld

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *