Sinds we de Aarde de Wereld zijn gaan noemen is het gedoe begonnen!

De Aarde is de Aarde. De Aarde is van zichzelf.

De Wereld is het menselijke perspectief op de Aarde. De mens staat centraal. De Aarde is ons bezit, ons eigendom. Degene die een deel van haar bezit is de eigenaar en kan daar conform de huidige spelregels mee doen wat hij wil. Het bezit vertegenwoordigt inmiddels hele andere waarden dan er kunnen wonen en er van eten. De Aarde vertegenwoordigt een waarde in geld, aanzien, macht en nog veel meer menselijke waarden en gevoelens.

Stel je eens voor:
Nog niet zolang geleden trokken wereldreizigers over de Aarde om de Nieuwe Wereld te ontdekken en toe te eigenen voor hun Koningen. Hoe onbegrijpelijk moet dit zijn geweest voor bijvoorbeeld indianen die in harmonie leefden met de natuur, met moeder Aarde. Vreemde mensen die met schepen kwamen om oorlog te voeren en het eigendom verkrijgen over een stuk Aarde. Moeder Aarde is voor indianen onderdeel van een groter geheel waar zij op natuurlijke wijze mee in harmonieuze balans leven. Je kunt haar niet bezitten; ‘rare jongens die blanken’.

Een lijst van 10 geboden van indianen

 1. De aarde is onze moeder zorg goed voor haar.
2. Koester al je relaties.
3. Open je hart en ziel voor de grote geest.
4. Alle leven is waardevol en kwetsbaar, behandel deze met respect.
5. Neem van de aarde wat nodig is, en niet meer.
6. Doe wat nodig is voor het goede van alles.
7. Dank de grote geest voor elke nieuwe dag.
8. Spreek de waarheid en wees goed voor anderen.
9. Volg de ritmes van de natuur, sta op en rust met de zon.
10. Geniet van je reis op aarde, maar laat geen sporen achter.

 

Wat is dan de Wereld? De Wereld is door mensen bedacht.

In de huidige tijd bezitten mensen en organisaties (al dan niet met een financiering door de bank) een stuk grond en gebruiken mensen de Aarde voor haar eigen belang, vaak zonder in harmonie te leven met wat goed is voor de Aarde en alles dat er op leeft. Wij mensen hebben een Wereld gecreëerd die onvoldoende in contact is met haar natuurlijk dynamische balans. Veel van ons handelen is gebaseerd op basis van Denken. Mensen denken vaak in termen van eigendom, tegenstellingen en beperkingen die voortkomen uit angst. We zijn afgedreven van onze ware Aard, het weten dat alles met elkaar met verbonden is en handelen vanuit Well-Being voor het geheel.

Het woord Wereld dat wij gebruiken voor de Aarde geeft in haar oorsprong het perspectief weer. Het is afkomstig van ‘were’, dat man of mens betekent, en ‘eld’, dat leeftijd of tijdperk betekent. Wereld betekent dus het tijdperk van de mens.

De Wereld heeft een bewustzijnsverandering nodig. Wanneer een ieder weer in wezenlijk contact is met zichzelf en van daaruit handelt dan “weet” een ieder wat goed is en wat niet. Het is heel eenvoudig, de uitnodiging is om volledig jezelf te zijn en Gewoon Goed te Doen.

Zoals de indianen en andere natuurvolkeren in harmonie op en met de Aarde leven, zo geven ook de inzichten van astronauten die vanuit de ruimte naar de Aarde keken ook blijk van een ander bewustzijn dat ons kan inspireren.

Frank de Winne omschrijft zijn ervaring als volgt: “Als je omhoog kijkt en de blauwe lucht ziet, dan denk je dat die zich oneindig uitstrekt. Maar vanuit de ruimte zie je in één oogopslag dat die atmosfeer maar een heel dun vliesje vormt om de grote bol waarop we leven. De aarde is zo geweldig mooi. Vanuit het ISS vielen me direct de kleurschakeringen op: de oceanen met het koraal, de woestijnen, de bergen. Het duurde even voor ik me realiseerde wat ik niét zag: grenzen. Imaginaire lijnen die we als mensheid op de kaart hebben getrokken en waar we nog oorlog over voeren ook. Ik bespreek deze ervaring met de aspirant-astronauten, maar het gevoel is zo intens dat je er hoe dan ook door wordt overrompeld. Wél maak ik duidelijk: heb je dit diepe inzicht over de kwetsbaarheid van de planeet eindelijk ervaren, dan is het je plicht om dat mee te nemen naar beneden en erover te vertellen.”

Earthrise: a photograph of Earth and some of the Moon’s surface that was taken from lunar orbit by astronaut William Anders on December 24, 1968, during the Apollo 8 mission.

Vanuit menselijk perspectief geven we de Aarde weer terug aan zichzelf.

De kunst is om te ontwaken uit de collectieve droom die de huidige realiteit heeft gecreëerd en bewust te leven en andere keuzes te maken. We kunnen gewoon een betere wereld creëren. Dit vind ik een mooie ambitie die ik herken in het initiatief om de Aarde vrij te kopen. Vanuit menselijk perspectief geven we de Aarde weer terug aan zichzelf.

Wat is ontstaan vanuit een diepgevoelde wens en overtuiging is inmiddels uitgewerkt en omgezet in actie. Tot nu toe hebben al meer dan honderd mensen vierkante meters grond waar het Veerhuis in Varik op gebouwd is, vrijgekocht. Deze grond wordt voor altijd uit de handel genomen. De initiatiefnemer heeft als doel dit voor de hele Aarde te realiseren en de Aarde op de Werelderfgoedlijst van UNESCO te plaatsen. Een idee dat met ongeloof, interesse, een lach en enthousiasme wordt ontvangen. Een ambitieus plan dat misschien wel reëler, leuker en beter is dan te onderzoeken of we op Mars kunnen wonen ?

Ik ondersteun dit initiatief van harte. Ik hoop dat deze tekst je motiveert om net als ik en meer dan 100 anderen deelgenoot te worden en je geld aan te wenden om bij te dragen aan een in mijn ogen goed initiatief.

Doe je mee? Dat kan op de Aarde pagina van het Veerhuis

Create a better Life

For a new World

Gast blog van Frans-Willem Deliën
FWD ?
+31638600504
frans-willem@fwd-consultancy.nl

 

 

 

  • Interessant blog? En wil je meer?

    Schrijf je dan in en ontvang elke maand inspirerende blogs, nieuwe ideeën en de agenda van het Veerhuis.
  • eenvoudig opzeggen  |  1 email / maand  |  je privacy is goed geregeld

  • Hidden
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *