Workshop leren fermenteren
Vanuit de kennis van fermenteren hoef je geen voedsel meer te verspillen! Draag bij aan het verkleinen van je footprint door zelf lokaal geproduceerd eten goed te bewaren en smaken te veredelen. Vanuit deze expertise laat je je smaakpapillen kennismaken met overheerlijke vernieuwende smaken. Met fermenteren leer je vanuit oude wijsheden en met gebruik van micro-organismen overheerlijke gerechten te maken. Hiermee brengen we oude kennis weer tot leven zodat we dit op lokaal niveau weer grootschalig kunnen gaan toe passen. Dit heeft niet alleen een enorme sociale impact maar levert ook een grote bijdrage aan de broodnodige verandering met betrekking tot de huidige klimaatproblematiek.
HOE?
Dat leer je van Jasper Pos. Kok, wereldverbeteraar en fermentatie expert. We zien in de praktijk hoe we voedselverspilling tegen kunnen gaan met schimmels en bacteriën en wat nu de footprint is en vanuit lokaal geproduceerd eten en de invloeden van fermentatie. Je leert over het tegengaan van de verspillingsketen, bestaande en nieuwe toepassingen & biomimicry. Ook leer je over de relatie tussen gezonde voeding en gezonde bodem. Je gaat naar huis met overheerlijke eigen gemaakte heerlijkheden geladen met veel opgedane kennis zodat je zelf thuis met fermenteren aan de slag kunt, en de komende workshop weer kan groeien naar een next level!
Dus ja: Fermenteren kun je leren! Het is kostenbesparend en biedt grote gezondheidsvoordelen. Met fermenteren zet je je huidige keten van verspilling in als een rijke aanvulling van je voedselvoorraad. En dat allemaal in je eigen keuken!
Wie is Jasper
De workshop Fermenteren wordt gegeven door Jasper Pos.
“De afgelopen jaren heb ik in verschillende restaurants gewerkt. Het is mijn ideale vorm van creatieve expressie. Tijdens een lange reis ontdekte ik dat het huidige consumptiesysteem vaak negatieve gevolgen heeft voor de wereld om ons heen. We verspillen zoveel. Tijdens een vorige project heb ik mensen gemotiveerd om met een aantal kleine veranderingen deze verspilling tegen te gaan. Bijvoorbeeld door te leren hoe je oesterzwammen op koffieprut kweekt. De koffieprut ging de afvalemmer niet meer in en na een paar weken ontstonden er eetbare paddenstoelen. Ik wil mensen leren om juist mèt de natuur te werken in plaats van tegen de natuur. Verspilling van nog goede groente tegengaan door samen te werken met de bacteriën die fermenteren is daarvoor een goede manier. In de afgelopen maanden heb ik voor groepen gekookt bij het Veerhuis. Ik vind het fantastisch om lekker eten op tafel te zetten dat (vegan)tarisch, lokaal geproduceerd en biologisch is.”
WAAR, TIJD EN KOSTEN?
In het Veerhuis, Waalbandijk 8 Varik
Kosten zijn 39 euro p.p. en inclusief het lekkers dat je tijdens de workshop maakt. Om het mee naar huis te kunnen nemen vragen we je om zelf 2 glazen potten (max 500 ml) en 1 glazen fles mee te brengen.
Kosten € 39
Datum en tijd: zaterdag 17 juni 14.00 – 16.30 uur
Uitverkocht