Veerhuis blog

Marleen is de ongrijpbare onrust voorbij

En toen kwam ik in contact met de Leergang Samenlevingskunst. En hoewel ik het heel lastig vind om te verwoorden wat me zo aantrok aan de Leergang, voelde ik vanaf het begin af aan een prettige nieuwsgierigheid die ik verder wilde onderzoeken.
26 maart 2019/door

De groeiende kloof tussen arm en rijk

Op mijn zestiende werd ik geconfronteerd met de tegenstelling tussen rijk en arm. Hoe moest ik die tegenstelling tussen mijzelf als rijke jongeling en die ander als bedelend meisje begrijpen? En: wat kon ik als westerse welopgevoede witte jongeman doen?
28 november 2018/door Jac Hielema

Vrijheid of Eenheidsworst?

Een filosoof als Srećko Horvat maakt met zijn boekje “De Radicaliteit van de Liefde” korte metten met de vrije wil door aan te wijzen dat al je opvattingen en emoties al lang en verstrekkend zijn gekaapt door het kapitalisme, júist via het eindeloze aanbod van keuzemogelijkheden.
14 november 2018/door Inge Knoope

EERSTE HULP BIJ INITIATIEFNEMEN (II)

In dit blog wil ik het aspect uitlichten wat het van jou als initiatiefnemer vraagt om de waarde uitruil tussen mensen rondom je project/organisatie goed voor elkaar te krijgen. Als initiatiefnemer heb je vanuit je enthousiasme voor het idee vaak onvoldoende oog voor wat de ander werkelijk wil. Herken je dat?
9 november 2018/door Damaris Matthijsen

Over het scheppen van geld, interview met Peter Blom (Directeur Triodos)

Peter Blom (directievoorzitter Triodos): "Het probleem zit hem veel meer in de geldschepping, het feit dat gewone banken, ook de Triodos Bank, geld kunnen scheppen. Geldscheppen wordt relevant als je daar in de reële economie iets mee doet."
7 september 2018/door Jac Hielema

Waarom liefde en vertrouwen het enige vertrekpunt is voor een nieuwe economie

Liefde & vertrouwen als basis voor onze nieuwe economie? Dat klinkt wel erg alternatief en pretentieus. Hoe doe je dat, is dat te leren? Voor het Veerhuis is het de enige richting van waaruit we kunnen en willen werken. Elke dag op nieuw werken we daaraan, als praktische idealisten.
7 september 2018/door Damaris Matthijsen
vraagstukken circulaire economie

7 grote vraagstukken & oplossingen in de nieuwe economie

In de 21ste eeuw staan we voor grote vraagstukken. Het zijn bijvoorbeeld de almaar toenemende kloof tussen armoede en rijkdom, klimaatproblemen en migratie en vluchtelingenvraagstukken. Hoe lossen we dat op? 7 ideeën voor een radicale aanpak van de keten.
6 september 2018/door Henry Mentink

Basisinkomen; alleen succesvol in een nieuwe economie

Zou je niet een economie kunnen bedenken waar de rechten van de mens niet een sluitstuk zijn maar een uitgangspunt. Van daaruit begon hij (Pieter Kooistra) de zaken om te draaien en kwam op de eerste gedachte: een basisinkomen voor alle mensen – wereldwijd.
22 juli 2018/door Henry Mentink

Hoe bouw je een nieuwe samenleving? Zeven ideeën uit de praktijk

Je zoek naar iets nieuws want zoals het nu gaat in de maatschappij kan het niet langer. Eigenlijk wil je alles in de maatschappij wel veranderen. Maar ja. Waar te beginnen? Ik heb wat ideeën voor je.
21 juli 2018/door Henry Mentink

Er is veel te veel geld in de wereld. Hoe breng je dat in balans?

Er is te veel geld in de wereld. Hoe brengen we de hoeveelheid geld en de hoeveelheid economische waarde in balans? En wat kan jij daar aan doen?
11 juli 2018/door Jac Hielema
Henry Mentink Veerhuis Varik nieuwe economie

De gouden regel om je droom eenvoudig werkelijkheid te maken

Heb je dat wel eens? Je hebt een droom en denkt: “Kan dat eigenlijk wel? Is het niet te utopisch? Met een gouden regel in gedachte ging ik aan de slag. Een regel die zegt: “Hou je droom vast en laat tijd en pad en resultaat los”.
4 juli 2018/door Henry Mentink

Hoe overleef ik mijn nieuwe economie initiatief? 5 eenvoudige ideeen

Ken je dat, dat je een idee wilt realiseren en je afvraagt hoe je daar de juiste mensen bij betrekt? Of dat je al flink op weg bent maar ontdekt dat iedereen er eigenlijk zijn eigen ding mee doet? Vijf problemen en oplossingen die je als initiatiefnemer tegenkomt.
4 juli 2018/door Damaris Matthijsen

Jouw bijdrage aan een nieuwe economie

Heb je ook het gevoel dat iets in de economie niet klopt? Laat je niet gek maken. Vertrouw op je eigen gevoel en intuïtie. Ik zeg je, iedereen kan de economie begrijpen. En er ook wat aan doen. Hoe?
4 juli 2018/door Jac Hielema
drijfveren leergang samenlevingskunst

Hoe Eric Feldmeier inzicht kreeg in zijn werkelijke drijfveren

De leergang Samenlevingskunst is voor mij een open source proeftuin: een plek om tot nieuwe inzichten en perspectieven te komen in een sfeer van openheid en transparantie, waar niets vastligt en iedereen mag meedoen en bijdragen.”
16 juni 2018/door Jac Hielema
leergang samenlevingskunst

Hoe Gina van den Berg erachter kwam wie zij werkelijk was als mens

Mijn ontwikkeling bij de Veerhuis academie brengt mij bewuste, doorleefde inzichten over wie ik nu werkelijk ben als mens. Om van daaruit keuzes te maken vanuit mijn hart en zo een bijdrage te leveren aan een betere samenleving.
16 mei 2018/door Jac Hielema
Leergang samenlevingskunst

Hoe Baukelien Franken als sociaal ondernemer nieuwe perspectieven heeft ontdekt

Ik ben al een tijdje onderweg in mijn ontwikkeling. De Veerhuis academie voelde als een soort logische volgende stap. Je maakt onderdeel uit van de opleiding, daarmee heb ik veel invloed op mijn eigen leerproces. Dat spreekt me enorm aan.
16 april 2018/door Jac Hielema

Deelgenootschap als nieuwste organisatievorm

En toen viel het woord DeelGenootschap in het Veerhuis. Al jaren waren we aan het experimenteren van hoe je iets kon organiseren en niet vast kwam te zitten een structuren die niet passen bij je dromen en idealen.
7 april 2018/door Damaris Matthijsen

Veerhuis

Doe- en kennishuis voor een nieuwe economie en samenleving