Hoe Baukelien Franken als sociaal ondernemer nieuwe perspectieven heeft ontdekt

Baukelien Franken (53), sociaal ondernemer: “Ik ben al een tijdje onderweg in mijn ontwikkeling. De leergang samenlevingskunst voelde als een soort logische volgende stap. Je maakt onderdeel uit van de opleiding, daarmee heb ik veel invloed op mijn eigen leerproces. Dat spreekt me enorm aan. Ik weet nu veel beter hoe alles in deze wereld zich verhoudt met elkaar en vooral ook wat mijn positie daarin is.”

Hoe heb je jezelf ontwikkeld?

Baukelien: “In mijn dagelijks leven ben ik al bezig met het creëren van een nieuwe economie als sociaal ondernemer. De academie geeft mij de mogelijkheid om van een afstandje te kijken waar ik mee bezig ben en zo nieuwe perspectieven te ontwikkelen.

Ik merk dat de leergang samenlevingskunst mij bewuster maakt van waar ik sta in de wereld, hoe de wereld in elkaar zit en waar ik naartoe wil. Dit zorgt er ook voor dat ik veel meer kan accepteren hoe het nu is. Zo kon ik behoorlijk gefrustreerd raken van het “oude systeem” en van mensen die een andere mening zijn toegedaan. Ik wist ik me daar niet goed tot te verhouden. Nu ik beter inzie hoe het huidige systeem werkt en waarom, en me bewuster ben geworden van hoe ik het zou willen, kan ik beter accepteren hoe het nu is (en me eraan aanpassen indien nodig) zonder te vergeten waar ik naartoe wil.

De “waarom”-vraag is voor mij belangrijk: waarom doe ik wat ik doe? De opleiding helpt mij hierbij door mij te helpen te doorgronden wat er toe doet en hoe zaken zich tot elkaar verhouden.”

Het is een plek waar je de kunst van het gelijkwaardig en vrij samenleven kunt leren.

De kunst van gelijkwaardig en vrij samenleven leer je hier

Baukelien: “De veerhuis academie is voor mij een plek waar je de kunst van het gelijkwaardig en vrij samenleven kunt leren beoefenen. De academie is zelf ook een voorbeeld van nieuwe economie en samenleving, bijvoorbeeld door de mogelijkheid tot eigen inbreng, gelijkwaardigheid en vrijheid in het samen dingen doen binnen de opleiding en het samen besluiten nemen, bijvoorbeeld over de verdeling van de kosten voor het tweede jaar.”

Plezierige band met medestudenten

Baukelien: “Het plezier dat ik ervaar binnen de opleiding is ook erg belangrijk! Ik ben ook erg blij met de band die ik met medestudenten opbouw en hoe we elkaar beter leren kennen, bijvoorbeeld door het biografische werk en de ervaringsoefeningen. Anderen zien me vaker beter dan ikzelf!

Verder is het voor mij erg waardevol om deze opleiding samen met mijn partner te doen. Het is erg prettig om na een opleidingsdag samen na te kunnen praten. Door de ervaringsoefeningen word ik me niet alleen bewuster van mijn plek ten opzichte van de begrippen vrij, gelijk en samen, maar ook hoe dat voor mijn partner is en hoe we ons daarin tot elkaar verhouden en aanvullen.”