leergang samenlevingskunst

Hoe Gina van den Berg erachter kwam wie zij werkelijk was als mens

Gina van den Berg (41), is professional sociale activering bij een welzijnsorganisatie: “De leergang brengt mij bewuste, doorleefde inzichten over wie ik nu werkelijk ben als mens. Om van daaruit keuzes te maken vanuit mijn hart en zo een bijdrage te leveren aan een betere samenleving. Het mooie is dat je altijd kunt instappen omdat de opleiding aansluit bij jou, vanuit wie je op dat moment bent.” Gina deed de leergang samenlevingskunst.

Ik leer om de buitenwereld zuiver en liefdevol te toetsen

Gina van den Berg SamenlevingskunstGina: “Ik leer om datgene wat ik ervaar en waarneem in de buitenwereld op een zuivere en liefdevolle manier te toetsen bij mezelf. Als mens ben je geneigd om van alles in te vullen, er een kleur aan te geven of overal een mening over te hebben. Maar door objectief te leren waarnemen, met een open mind, ga ik zien wat er in situaties echt speelt, en komt in contacten de echte mens naar voren in plaats van de rol die iemand vervult.

Ik ga dan ook de onderliggende behoeften zien. En het geeft rust als ik niet de hele tijd ergens wat van vind! Ik ga meer zien wat er wel en niet klopt. Intuïtie en ingevingen komen ook meer naar voren.”

In open sfeer vraagstukken onderzoeken en bespreken

Gina: “Dat we in een hele open sfeer met elkaar vraagstukken onderzoeken en bespreken. En dat we, om dat goed te kunnen doen, eerst de reis naar binnen maken om echt doorleefde antwoorden en inzichten te krijgen.

Deze leergang is interactief en er is alle ruimte voor jezelf en de ander om ervaringen te delen met elkaar.

We krijgen zo veel informatie binnen op een dag door wat we zien, horen en ervaren. Televisie, social media, internet, kranten, boeken… De informatie is eindeloos. Voor je weet hebben je gedachten er al een oordeel over of komt de manier van hoe informatie of nieuws wordt gebracht heel erg binnen. Dat roept weer bepaalde emoties op of je kunt het idee hebben dat je meteen iets moet met hetgeen je net gehoord of gezien hebt.

Het mooie van deze leergang samenlevingskunst vind ik dat je leert objectief waar te nemen. Eigenlijk doe je dan even een stapje terug of je staat stil bij wat er net bij je binnen kwam. Als je dan echt gaat waarnemen wat je zag of hoorde, dan kan de uitkomst wel eens heel anders zijn dan hoe de informatie in eerste instantie bij je binnenkwam! Het kan maar zo zijn dat er geen oordeel (meer) is, dat emoties niet meteen zo heftig ontstaan maar dat je vanuit het objectief waarnemen tot andere, soms nieuwe heldere inzichten komt. Vandaar dat de reis naar binnen, bij jezelf zo belangrijk is. Het eerst jezelf goed leren kennen, wie ben je, wat wil je, hoe sta je in de samenleving, hoe ga je met bepaalde situaties om etc.”

Hoe kan ieder mens waardig zijn/haar unieke talent laten zien?

Gina: “Vooral de vraag hoe ieder mens op een waardige manier zijn of haar unieke talenten tot uiting kan brengen in de samenleving, waarbij de druk vanuit het systeem nauwelijks tot geen rol meer speelt. Deze vraag speelt vaak ook in het werk dat ik doe. Ik kom daar mensen tegen die in een moeilijke positie zitten en met veel regels te maken krijgen wat doorgaans belemmerend werkt op wat men nu werkelijk wil en kan.

Hoe kunnen we een menswaardige, mooiere samenleving creëren waarin ieder mens de ruimte en de mogelijkheden krijgt zijn of haar talent tot uiting te brengen, vanuit liefde voor zichzelf en de wereld om hem heen.”

Raad je deze leergang aan?

Gina: “Zeker! het is een plek waar ik nieuwe inzichten, samenwerking, inspiratie en verbinding vind, waar ik op onderzoek kan gaan. Je werkt met elkaar vanuit het vrij, gelijk, samen principe: deze vormen de leidraad tijdens de academie dagen.”

  • Interessant blog? En wil je meer?

    Schrijf je dan in en ontvang elke maand inspirerende blogs, nieuwe ideeën en de agenda van het Veerhuis.
  • eenvoudig opzeggen  |  1 email / maand  |  je privacy is goed geregeld

  • Hidden
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *