Het composteren van geld; een groot succes

In 2035 tekent Lex Bohlmeijer (toen nog van De Correspondent en Radio4) het volgende verslag op:

Varik, 14 september 2035
Verslaggever Lex Bohlmeijer

De geldboom draagt geen vruchten meer

Het is anno nu bijna niet meer denkbaar, maar vroeger, tot het begin van de jaren ‘20, werd geld nog beschouwd als een belangrijke productiefactor. Financieel rendement was sleutel, rente de normaalste zaak van de wereld en wie het geld bezat, had het eigendom. In 2021 begon het te dagen dat geld het misschien niet meer zou gaan redden: we hoorden toen steeds vaker over negatieve rente; de ‘geldboom’ droeg geen vruchten meer. Feitelijk was er natuurlijk ook geen geldboom, ook al verschool geld zich weliswaar achter termen die ontleend waren aan begrippen uit de natuur –  ‘een appeltje voor de dorst’, ‘spaarvarken’, om er maar een paar te noemen.

Spaarvarken of varkens sparen?

Het spaarvarken is inmiddels varkens sparen geworden en de geldboom hebben we laten composteren. Oftewel, het geld ging terug de aarde in. Bijvoorbeeld in Varik, toen Henry Mentink besloot om de grond van het nu nog steeds roemruchte Veerhuis eenmalig vrij te kopen en terug te geven aan de Aarde. Nooit meer handelen in stukjes Aarde dus. Composteren betekent omzetten. Geld wordt omgezet naar zorg voor de Aarde. Dat kon toen ook, omdat massaal geld werd aangeboden aan het Veerhuis om te composteren.

Dat er teveel geld was zagen we bijvoorbeeld toen in 2019 het werelderfgoed de Notre Dame in Parijs afbrandde. De dag direct na de brand was er door bedrijven, individuen en organisaties al 700 miljoen (!) euro bij elkaar gebracht voor de renovatie. Daarom staat de La Grande Dame er nu in 2035 weer even mooi bij als voor de brand; tevens één van de werelderfgoedlijst plekken.

Investeerders grepen hun kans

Ook investeerders zagen nieuwe mogelijkheden. Zij zochten naar oplossing om hun geld een brug te laten zijn naar de nieuwe samenleving. De formule was simpel. Investeer bijvoorbeeld in grond, zie af van rendement en laat de gemeenschap of de ondernemer in 10 of 30 jaar het geïnvesteerde bedrag terugbetalen uit de overwinst van zijn bedrijf (immers zijn pacht werd nihil) of de gemeenschap haalt geld bij elkaar met donaties. Je zou het transvestment kunnen noemen. Na 30 jaar is de grond vrij en is er financiële spiraal naar beneden en bio spiraal naar boven ontstaan. En Evert van Harn, die toen als rentmeester hielp dit proces op te starten, kijkt met genoegen terug op die enerverende laatste 15 jaar.

Hoog rendement voor de natuur en de samenleving

Daar plukken wij nu de vruchten van want er ontstond daardoor een enorm potentieel, omdat er geen aankoop van grond meer nodig was en dus alles goedkoper werd. Je kunt nu een huis bouwen dat generaties mee gaat terwijl destijds nieuwe toetreders van de woningmarkt alleen maar konden dromen van een ‘eigen huis’. We hebben nu minder grondstoffen nodig en we oogsten nu gezonde producten van de Aarde. We zien nu dat de Aarde helemaal vrij is en dat dit generaties doorwerkt met een hoog rendement voor de natuur en de samenleving.

De inmiddels 80-jarige Henry Mentink over deze ontwikkeling: “Ja, het is een beetje ironisch want voor ons lijkt het nieuw maar inheemse volkeren wisten het al jaren. Maar goed wij snappen het nu ook weer en genieten van elkaar en de natuur.”

Volgende week vrijdag 21 september 2035 viert het Veerhuis het succes van de Geld Compost Bank. Neem voor meer informatie contact op met het Veerhuis.

Veerhuis Varik 
Voor een mooie Aarde
Vaar op liefde en moed

Steun de Krui-tocht

2 antwoorden
  • Henry Mentink
   Henry Mentink zegt:

   dag Alec
   21 september 2035 valt op een vrijdag.
   De regel erna ga ik weer terug naar nu.
   Als je interesse hebt dan stuur ik je half september 2035 een uitnodiging . . . . :-)
   Henry

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *