Veerhuis tussen Waal en Dikke Toren

I Ching in het Veerhuis

Op dit moment loopt er een I Ching traning in het Veerhuis. De I Ching is één van de oudste orakels en misschien wel de oudste tekst afkomstig uit China. De I Ching gaat er vanuit dat alles wat er gebeurt met een reden gebeurt en er dus niets toeval is. Het wordt ook wel het “Boek der veranderingen” genoemd. En daar zitten we als samenleving ook in.

Het wordt gegeven door Rinke en Josien. Zij brengen vanuit een nieuw inzicht de I-Ching ook weer terug naar China waar zij met succes vele jongen chinezen trainen. Deze nieuwe opzet bieden zij voor het eerst in Nederland aan in het Veerhuis. Het past ook bij ons om nieuwe wegen te verkennen voor een samenleving waarin we met liefde en vertrouwen weer balans vinden in onszelf, met elkaar en met de Aarde.

Waarom kiezen jullie voor het Veerhuis?

Daarop kwam Rinke met dit inzicht en gevoel dat zij met het Veerhuis hebben.

“Ik sta in de serre van het Veerhuis en kijk naar buiten.

Daar vlakbij stroomt de rivier, de Waal. Stromend water dat vanuit het Oosten zijn weg vindt van de hoge bergen, naar de zee in het Westen. Water is leven brengend, en het onderhoudt het leven. In onze tijd is het water bedreigd. De rivier verbindt landen en volken, maar tegelijkertijd vormt ze de grens tussen deze en gene zijde.

Als je die grens wilt oversteken moet je bij gebrek aan een brug, oversteken  met de veerman in zijn bootje. Er was ooit een Veerman die deze grens te voet overstak. De last die hij op zijn nek nam leek zo licht als een kind, maar hij bleek het gewicht van de aarde te dragen.  Christophorus was zijn naam. De wachter van de grote rivier.

Als ik iets hoger kijk zie ik de lucht, de altijd veranderende lucht. Het blauw van de zon- doorstraalde hemel, wolken die in de hoge hoogten weersveranderingen aankondigen, witte luchtschepen die statig voorbijdrijven in de atmosfeer.

De Grieken noemden de onderste lagen van de dampkring “air”, de plaats waar de mensen hun longen vullen; de hoge lucht noemden ze aither, de etherwereld waar de goden ademen. In onze tijd is de lucht bedreigd. Wat bedreigd is heeft een wachter nodig. Willem den Ouden was zo’n wachter van de lucht. Hier op deze plaats schilderde hij elke dag de magie waarvan hij zich bewust werd.

Rechts van mij zie ik een toren.

De toren van Varik. Als je daar op staat neem je de positie in van een torenwachter.               De torenwachter kijkt verder dan de dagelijkse horizon. Hij kijkt over grenzen en ziet hoe de aarde samenhang vindt. In onze tijd is de aarde bedreigd.

Je moet weer naar beneden. Na alle denken en dromen is daar het werk te doen. We moeten leren hoe we weer zuivere wateren laten stromen door hun bedding; we moeten weer leren hoe we de adem van de mensen en de goden weer vol licht laten zijn.

Ik ben na deze reis weer terug in het Veerhuis. Een plek waar mensen opgeleid kunnen worden tot veerman, waar ze de zon leren zien achter donkere wolken; waar ze moed kunnen vinden om voorbij een ruimere horizon te kijken en te berichten over wat ze daar zien.”

Veerhuis als inspiratie plek

Het is wellicht niet voor niets geweest dat Pieter Kooistra in het Veerhuis te Varik neer streek in 1974 om, na het ontwikkelen van de Kunstuitleen in Nederland, te werken het zijn boek “Het ideale Eigenbelang” over een totaal nieuwe economie.

Dat geldt ook vele organisaties die hier een cursus, training of samenzijn en dat ervaren bij het Veerhuis

Meer info

Wil je het Veerhuis reserveren om de sfeer en inspiratie te proeven meld je dan aan via de reserveerpagina.

Meer weren over de I Ching training meld je via contact en vermeld I-Ching in het bericht

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *