Hoe maak je je loopbaan duurzaam

hoe (sociaal) duurzaam gedraagt je werkgever zich eigenlijk?

Hoe (sociaal) duurzaam gedraagt je werkgever zich eigenlijk naar jou toe? Bekijk de 12 kernfactoren die bepalend zijn voor een duurzame loopbaan. De factoren beïnvloeden direct in positieve zin je talent en het bedrijfsresultaat.

Je kent het concept van duurzaamheid natuurlijk al lang en veel werkgevers zijn intensief bezig met duurzame inzetbaarheid. Denk bijvoorbeeld aan concepten als “cradle to cradle” en in het klein aan onderwerpen als minder printen of samen reizen. Maar hoe (sociaal) duurzaam gedraagt je werkgever zich eigenlijk naar jou toe? Het belang ligt voor de hand omdat duurzame inzetbaarheid zowel voor jezelf als voor je werkgever een permanent punt van aandacht is in de arbeidsmarkt.

In dit artikel bespreek komen de 12 kernfactoren aan de orde, waarmee je kunt bepalen hoe duurzaam je werkgever zich op jou richt. Enne… je werkgever heeft er ook wat aan want het beïnvloedt direct in positieve zin het bedrijfsresultaat.

Een andere wind

Nadat we een tijd lang de route van de maximale individualisering hebben gevolgd is er op dit moment een omslag voelbaar. Je ziet het aan allerlei initiatieven waarin mensen wordt gevraagd om samen zaken aan te pakken. Wist je dat de coöperatie als rechtsvorm op dit moment de grootste groeier is als het gaat om juridische vormgeving van een organisatie? Daarnaast schieten de burgerinitiatieven als paddenstoelen uit de grond op het terrein van bijvoorbeeld gezamenlijke energie-inkoop en initiatieven om de sociale betrokkenheid in woonwijken te vergroten. Wordt het niet tijd dat deze ontwikkelingen ook meer en beter zichtbaar worden in je eigen organisatie?

12 kernfactoren voor een duurzame loopbaan

Hieronder staat de opsomming van de 12 kernfactoren voor sociaal duurzaam gedrag & concrete activiteiten binnen de organisatie waar je werkt. De factoren staan niet in een rangorde. Hoe meer aandacht er wordt besteed aan onderstaande factoren, hoe sterker en duurzamer de verbinding wordt en (the fun part) hoe beter het bedrijfsresultaat positief beïnvloed wordt (zie resultaten Gallup onderzoek in dit artikel).

Tip: Vraag jezelf bij elke kernfactor af hoeveel tijd en energie jij er gedurende het afgelopen jaar ingestoken hebt. Dit bepaalt de feitelijke kwaliteit van de kernfactor.

1. Ik weet wat van mij verwacht wordt op het werk
2. Ik heb het materiaal en de uitrusting om mijn werk goed te kunnen doen
3. Op mijn werk heb ik de kans om elke dag dat te doen waar ik goed in ben
4. In de afgelopen week heb ik waardering of erkenning gekregen omdat ik mijn werk goed doe
5. Mijn leidinggevende, of iemand op het werk interesseert zich voor wie ik ben als mens
6. Er is iemand op het werk die mij stimuleert in mijn innerlijk leiderschap
7. Op het werk wordt mijn mening gewaardeerd
8. Ik merk dat mijn werk belangrijk is voor het behalen van de doelstellingen van mijn bedrijf
9. Mijn collega’s leveren kwalitatief goed werk omdat ze dit belangrijk vinden
10. Ik heb een goede vriend(in) op mijn werk
11. In het afgelopen half jaar heeft iemand met mij gesproken over mijn resultaten
12. In het afgelopen jaar heb ik mogelijkheden gehad om te groeien en te leren, bijvoorbeeld in het assertiever worden.

Background
The Gallup institute onderzoekt al meer dan 30 jaar welke sociaal duurzame kernfactoren voor professionals bepalend zijn voor excellente bedrijfsresultaten. Met sociaal duurzame kernfactoren worden die factoren bedoeld die cohesie, samenwerkingsgerichtheid en betrokkenheid in een organisatie versterken/vergroten. Bij dit onderzoek zijn inmiddels 17 miljoen mensen betrokken geweest. De kernfactoren kunnen beschouwd worden als goede voorspellers van een duurzame loopbaan.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *