Henry Mentink Veerhuis Varik nieuwe economie

De gouden regel om je droom eenvoudig werkelijkheid te maken

Heb je dat wel eens? Je hebt een droom en denkt: “Kan dat eigenlijk wel? Is het niet te utopisch? Met een gouden regel in gedachte ging ik aan de slag. Een regel die zegt: “Hou je droom vast en laat tijd en pad en resultaat los”. Hoe ik dat heb gedaan? Ik vertel je er graag over in dit blog.

Waar gaat mijn droom dan over?

Mijn droom begon in 1963 met de moord op President John F. Kennedy. Ik was toen een jochie van 10 jaar. Het besef ontstond toen dat er maar één weg is voor ons mensen op deze aarde: ‘wij moeten vrede sluiten met elkaar’.  Maar ja, hoe bereik je vrede?

Het geven van veel spreekbeurten op school gaf mij het inzicht waar het om ging en waar ik het kon zoeken.  Ik ontdekte dat om in vrede met elkaar  te leven het van belang is dat wij mensen leren hoe vanuit een besef van eenheid met elkaar om te gaan.

Vertaald naar het bedrijfsleven dacht ik: ‘als nu eens alle bedrijven het idee van concurrentie, van strijd, loslaten. Zijn we er dan? Ik onderzocht dit idee. Eerst spelenderwijs met stalletjes langs de weg, later met een studie aan Nyenrode en functies in het bedrijfsleven. Kun je vreedzaam zakendoen of gaat dit ten koste van succes? Ik waagde de stap.

Vrede kan ook met zaken doen

Mij ging het implementeren van de waarden van de nieuwe economie, in een bestaand bedrijf, te langzaam. Ik nam in 1990 ontslag en begon zelf bedrijven op te zetten. Ik wilde in praktijk te brengen waar ik voor stond: organisaties opzetten die vanuit de gedachte van eenheid, van heelheid succesvol zakendoen. Ik wilde het pad opgaan waarbij ik vanuit de bron vrede en liefde kan leven en werken. Het eerste initatief werd al snel geboren. Er volgenden er meer:

  • De UNO-box was in 1993 namelijk mijn antwoord op het verzoek van de kunstenaar Pieter Kooistra om een 3D-bedrijfsplan te maken voor zijn kunst activieiten met eenheid als uitgangspunt. Nu 25 Jaar na dato en enige experimenten verder vindt dit concept haar weg naar de zakelijke wereld.
  • Vanuit dit denken nam ik het initiatief voor de eerste professionele wereldwinkel in Nederland.
  • Hetzelfde jaar nog legde ik ook de kiem voor het eerste deelautobedrijf MyWheels. Inmiddels een succesvolle onderneming met 2.500 deelauto’s.

Mijn droom is jouw droom

Het besef groeide dat mijn droom ook jouw droom is. Het klinkt in eerste instantie mogelijk wat aanmatigend; doch bezien vanuit eenheid kan het niet anders. Vanuit die gedachte ben ik in 2013 aan een nieuwe ontdekkingstocht begonnen: ‘Het Veerhuis’ in Varik. In het Veerhuis komen mensen samen die in een nieuwe organisatievorm die we ‘DeelGenootschap’ noemen, elkaar inspireren om nieuwe economie-bedrijven tot bloei te brengen.

Het gaat daarbij bijvoorbeeld om sociale en circulaire onderneming. Door lezingen te geven over de UNO-box en waar zij voor staat, ontmoet(te) ik veel zakenmensen, ook internationale, die enthousiast reageerden. Een grote stimulans natuurlijk om door te zetten met de verwezenlijking van mijn droom.

De weg naar een nieuwe samenleving en economie

Hoe mooi zou het zijn als wij allen in vrede zouden leven, iedereen rijk is en de natuur als nooit tevoren bloeit en groeit? Of, zoals Rob de Nijs zingt (Psalm 150): “Laat alles wat ademt in vrede bestaan”.  Het kan. We kunnen dit echter alleen bereiken als we het SAMEN doen. Goethe zei ooit: “Een enkeling kan iets doen. Slechts als velen zich op het gunstige moment verenigen, zijn zij krachtig.”

Met de veerpont van het Veerhuis gaan we naar de oever van de nieuwe economie. Hiermee dragen wij  (inter)nationaal  bij aan het neerzetten van de nieuwe standaard voor zakendoen. Dat is mijn droom en ik ga hem waarmaken! Doe je mee?

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *