WaardeWissel – de factuur van de toekomst

De WaardeWissel. Er is meer waarde dan geld alleen.

Stel je eens voor. Je wilt leuke dingen doen en hebt geen zin om dat als bedrijf te doen. Al dat gedoe met facturen, administratie, Kamer van Koophandel. Ja, geld is handig om dingen te kopen. Hoe zou het zijn als anderen jou geven wat je nodig hebt?

Ik ging op onderzoek uit. Deze blog is een uitnodiging om aan deze ontdekkingstocht mee te doen.

Wat was de situatie. Vaak kreeg ik bezoekers in het Veerhuis die mij om advies vroegen. Dan praatte ik anderhalf uur met ze, zij blij, ik vond het leuk om te doen. Maar ja, het kostte me wel tijd. Eigenlijk zou ik geld moeten vragen voor mijn advies, dat kun je niet zomaar in een eerste gesprek doen. Ik weet het, als adviseur kun je het veel slimmer aanpakken. Eerst aan de telefoon vragen waar potentiële klanten mee zitten, maar niet te veel informatie weggeven, want je wilt ze iets verkopen in een af te spreken adviesgesprek.

Nog iets concreter: Wat is de situatie in het Veerhuis. Veel mensen worden aangetrokken door wat we hier te bieden hebben en de vele ervaringen die ik heb met het opzetten van bedrijven vanuit een nieuw economisch perspectief.

Geboorte van de WaardeWissel

Op een helder moment ontstond het idee wat ik nu WaardeWissel noem. Het is in de vorm van een ansichtkaart met op de ene kant een mini kunstwerkje met titel (van Pieter Kooistra) en aan de andere kant de inhoud van WaardeWissel. Ik lever hen advies en zij doen iets terug in de vorm van hulp aan het Veerhuis. Dat kan door aandacht te vragen voor het Veerhuis op Facebook of een praktische klus te doen voor het Veerhuis, in het onderhoud, de marketing of …. het mag ook in geld zijn en dan noteren we dat netjes in de officiële boeken.

Doordat de WaardeWissels kunstwerkjes met titel zijn, allemaal verschillend, werken ze ook als een soort van tarotkaarten. De titel die je trekt, is vaak een antwoord op een vraag waar je mee leeft of suggestie waar je wat mee kunt.

Als je een factuur uitstuurt, dan zit die in je administratie en check je later of het geld ook ontvangen is. Bij de WaardeWissel is de administratie een boekje waar ik naam en email in schrijf. In stijl met het persoonlijke karakter van het gesprek. Bij het Veerhuis vraag ik mensen om mee te werken aan de Crowdfun-campagne. Ik stuur ze dan een mail zodra de campagne start en dan gaan ze helpen met het delen van deze campagne op social media of…..  met geld.

CrowdFun – Geld en plezier in balans

Onze CrowdFun campagne is erop gericht om geefgeld te ontvangen om de grond onder het Veerhuis vrij te kopen. We gaan dan grond schenken aan een stichting, zodat er nooit meer in gehandeld kan worden.  In dit voorbeeld komt er dus wel geld aan te pas, men kan in plaats van social media berichten delen ook geld geven.

Tip: bedenk je eigen WaardeWissel. Denk eens aan burenhulp. Houd het persoonlijk of . . . juist niet en zet een wensenlijst op jouw site.

Voordelen van de WaardeWissel

 1. De administratie – zo die er al is – is oersimpel.
 2. Je biedt mensen de keuze om iets anders te doen dan geld betalen.
 3. Het overhandigen van de WaardeWissel blijkt steeds een moment van plezier te zijn. Mensen vinden het leuk en hun vrijgevigheid – die een ieder wel heeft – wordt extra geprikkeld.
 4. Het stimuleert gemeenschapsvorming.

De ja, maars:

 1. Ik heb toch wel geld nodig.
  Je kunt op de WaardeWissel ook vermelden dat je geld wenst. Als iemand dat dan aanbiedt is het een privé-gift en in het geval van een bedrijf stuur je alsnog een factuur.
 2. Is dit een verkapte vorm van bedrijfsvoering en ontwijken van btw?
  Voor burenhulp zijn we ook niet btw-plichtig. Als je het bedrijfsmatig gaat doen en gaat adverteren dan zal de fiscus wel om de hoek komen kijken. Denk bijvoorbeeld aan het delen van een auto. Daar verdien je ook wat mee en dat mag. Als je het echter met 5 auto’s tegelijk doet, wordt het al gauw als bedrijf gezien en moet je wel BTW afdragen.
 3. Wat als iemand de afspraak van de WaardeWissel niet nakomt?
  Bij een WaardeWissel spreek je af in vrijheid. Het is een opzet waarin je relaties opbouwt en dat kan ook wel eens niet lukken. Dat mag ook. Een incassobureau voor Waardewissels lijkt mij geen goed plan.

De WaardeWissel is een klein kunstwerkje en maakt de wereld letterlijk mooier? Wil je de ansichtkaarten met afbeeldingen van Pieter Kooistra gebruiken, de kunstenaar die de economie anders wilde organiseren, wij hebben nog voorraad.

Wat ga jij hier mee doen? Bedenk iets zelf. Hou ons op de hoogte. Graag.

Henry Mentink, Veerhuis Varik, Mei 2019

4 antwoorden
 1. Joke van Galen
  Joke van Galen zegt:

  Ik zou willen dat ik mensen in financiële nood soms kan helpen met een kleine lening. Het zou fijn zijn om een lijst van goeddoeners te hebben, die ik kan koppelen aan iemand in nood. Dan hoef ik geen bureaucratie op te bouwen

  Beantwoorden
 2. Arjan Bosch
  Arjan Bosch zegt:

  Dag Henry,

  Mooi stuk geschreven over de waardewissel.
  Met jou toestemming zou ook graag een link willen plaatsen op de website vanonbepaaldewaarde.nl en arjanbosch.nl.
  En vanaf heden ga ik mijn biljetten, een biljet Van Onbepaalde Waarde, ook inzetten als Waardewissel. Geweldig!!

  Hartelijks,
  Arjan

  Beantwoorden
 3. Tania Maria
  Tania Maria zegt:

  Zo fijn om te lezen dat jullie een vorm hebben gevonden om een waardewisseling tot stand te brengen.
  Ik heb jarenlang een wensenlijst op mijn website gehad om direct te ontvangen wat ik anders met ontvangen geld zou doen. Het is een interessante oefening om hier bij stil te staan..

  En om zo te mogen ontvangen, rechtstreeks of onrechtstreeks, via via..
  Ik vind het super vervullend om juist op deze manier in verbinding te staan met anderen. Om potentie tegenover potentie in te zetten. Ik heb enkele jaren getracht met deze vorm van geven en ontvangen te leven. Dat leverde parels aan ervaringen op én ook onzekerheden. En ik ben nog altijd op weg naar een vorm bestaande uit mogelijkheden waarvan één ook geld is.

  Beantwoorden
  • Henry Mentink
   Henry Mentink zegt:

   dag Tania,
   Dank voor je reactie. Vormen vinden – anders dan geld – is een mooie ontdekkingstocht
   Leuk dat je mee ontdekt.
   Henry

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *