Onderzoek Community Development

Gedurende een jaar ga ik vanuit de master opleiding Community Development onderzoek doen bij het Veerhuis en de prachtige ‘Maak de Aarde Vrij’ campagne. Het vrijmaken van de Aarde en de gemeenschappelijke zorg voor de grond vraagt om een radicaal andere manier van denken over eigendom, ‘commons’ en gemeenschapsvorming. Op creatieve en speelse wijze wil ik deze thema’s met de community rondom het Veerhuis onderzoeken, en kijken hoe we vorm kunnen geven aan het gezamenlijke beheer van het stuk land. Hoe breng je dat nou eigenlijk in de praktijk? Hoe stappen we af van het eigendom denken en dragen we gezamenlijk, als community, de zorg voor de aarde? En hoe kan de gevormde gemeenschap een rol spelen in het bewustwordingsproces van de ‘wereldgemeenschap’ dat we anders met de Aarde om moeten én kunnen gaan?

Vind je het leuk om mee te doen en te denken? Wil je graag actief deel uit maken van de community rondom het Veerhuis? Laat het ons weten! Dan houden we je op de hoogte van het onderzoek en activiteiten waar je aan mee kunt doen.

Persoonlijke Introductie

Mijn naam is Fireke Siepman van den Berg. Ik ben 26 jaar. Ik ben cultureel antropoloog en interdisciplinair denker die graag bruggen bouwt tussen disciplines, perspectieven, gemeenschappen en individuen met het streven bij te dragen aan een inclusieve en duurzame wereld. Het liefst hou ik mij bezig met de wortels van ingewikkelde vraagstukken en de mogelijkheden die daar liggen voor verandering. Ik krijg ontzettend veel energie van initiatieven die met creatieve oplossingen komen die buiten de gebaande paden treden en laten zien dat het ook anders kan.

Na mijn studie Liberal Arts and Sciences heb ik drie jaar in Guatemala gewoond en gewerkt. Ik heb daar waardevolle levenservaring opgedaan tijdens mijn onderzoek met de Tz’utujil inheemse gemeenschap en daarna in mijn baan als directeur van samenwerkingen en ontwikkeling bij non-profit organisatie Primeros Pasos. Nu woon ik met mijn Guatemalteekse partner en dochtertje in Nederland en volg ik de master opleiding Community Development. Ik hoop mij verder te ontwikkelen als bruggenbouwer en verbinder die groepen mensen bij elkaar brengt en kan inspireren tot duurzame samenwerking en verbondenheid.  Want alleen samen, als wereldgemeenschap, kunnen wij de uitdagingen van de 21ste eeuw het hoofd bieden.