Aanbod Veerhuis Leerplaets 2019/2020

Leergang Samenlevingskunst

navigeren op je idealen in de werkelijkheid

door Jac Hielema, Damaris Matthijsen, Inge Knoope en Jiri Brummans

Als mens leer je jezelf kennen in de wereld zoals die is. Als samenlevingskunstenaar maak je hem mee. Dat is een verschil. Merk de dubbele betekenis op van het werkwoord ‘meemaken’. Het is ervaren en bouwen tegelijk! Je leert jezelf nog steeds kennen maar je hebt niet langer het gevoel als toeschouwer aan de kant te staan. Je begeeft je in de wereld als deelnemer. Je geeft vorm aan je verlangen om in verbinding met de wereld een nieuwe economie en samenleving ‘mee te maken’. Als jezelf. Vanuit jezelf. En tegelijkertijd in ontwikkeling met jezelf. Speels, creatief en liefdevol. Eigenlijk ben je allang begonnen. Door eigen werk-, leer- en levensdoelen te stellen. En alleen of samen met anderen te streven naar de vervulling ervan. In nieuwe vormen van ondernemen, samenwerken en samenleven. Eventuele hindernissen ruim je geduldig uit de weg. Met vertrouwen in de zin van alles.

Maak jij het mee? Kijk: hier.

Leergang Systemisch Bewustzijn

voor als je naast de Leergang Samenlevingskunst en/of erna de diepte in wilt met je persoonlijke- en/of maatschappelijke vraagstukken

door Inge Knoope

Jij bent iemand die de wereld verder wil helpen, maar blijft al te vaak steken met je goeie ideeën, of er gebeurt steeds iets wat je tegenwerkt.
Het is net als boetseren, het gaat er om dat je leert werken met wat er is. Of er iets uit komt dat de moeite waard is, ligt niet aan de klei en het ligt ook niet aan je handen. Klei wordt nooit vanzelf een beeld en handen die in de lucht boetseren, brengen ook geen beeld voort. Systemisch bewustzijn helpt je inzien in hoeverre alles er al is, en hoe dat tegemoet komt aan wat jij wilt bereiken. Je bent zelfs tot op zekere hoogte zelf de klei die je probeert te bewerken. Systemisch bewustzijn helpt je ook om te gaan zien hoe de omstandigheden waarin je nu bent, jou de weg wijzen om jouw ideeën te bereiken. Ongeacht wat het is wat jij wilt. Het is niet dáár en dán, maar hier en nu. Het ligt al in jouw handen.

Los van elkaar te volgen: verder met de Wereld en verder met Jezelf

Van vóór Christus tot ná Crowdfunding

om je relatie met geld te onderzoeken en te verbeteren

door Jac Hielema

Geld, wat is dat eigenlijk? En wat is je relatie met geld? Vind je geld een zegen of een vloek? Beleef je het als de wortel van al het kwaad? Of juist als de brenger van voorspoed en geluk? Iedereen heeft meer en minder mooie ervaringen met geld. Omdat je er te weinig van hebt, denk je. Of juist te veel. Kan dat? Met de cursus Van vóór Christus tot na Crowdfunding: onderzoek je je relatie met geld, ontwikkel je inzicht in wat geld eigenlijk is en hoe je door zelf een gezonde verhouding tot geld te vinden, jouw specifieke bijdrage levert aan het gezond maken van het wereldwijde geldsysteem, krijg je overzicht van de geschiedenis van het geld in relatie tot de bewustzijnsontwikkeling van de mens.

Durf je het aan? Klik: hier.

Leergang Zo binnen/zo buiten

ontdek hoe je je verbindingen vormgeeft – met jezelf, met anderen, en met je omgeving

door Jac Hielema en Evelien Nijeboer

Hoe jouw leven eruit ziet, wordt beïnvloed door hoe andere mensen jou zien. Maar vooral ook door hoe je zelf naar dingen kijkt, hoe je met je gedachten en gevoelens omgaat. Zie je werkelijk wat er is of zie je wat je al dacht te weten? Op welke manier verbind jij je optimaal, hoe is jouw ‘constitutie’ daarin? En hoe anders kunnen andere mensen zijn, in hun verbinding? Je gaat op zelfonderzoek uit, door te stoeien met je denken en je waarneming. Wat je ontdekt ga je toepassen op jezelf, in het sociale en op de overige praktijk van je werken en leven. Met name je band met je natuurlijke omgeving (plant, dier en mens) zal erop vooruitgaan.

Meer weten? Klik: hier.

Agenda Veerhuis Leerplaets

zaterdag 24 augustus – oriëntatiedag Leergang Samenlevingskunst
vrijdag 6 september – oriëntatiedag Van vóór Christus tot ná Crowdfunding
zaterdag 7 september – proeverij training Verder met de Wereld
vrijdag 13 september – oriëntatiedag Leergang Zo binnen/zo buiten
vrijdag 20 september – start training Verder met de Wereld
vrijdag 27 september – instapmoment procesgroep Verder met Jezelf
vrijdag 27 en zaterdag 28 september – start Leergang Samenlevingskunst
vrijdag 4 oktober – start Van vóór Christus tot ná Crowdfunding
vrijdag 18 oktober – start Leergang Zo binnen/zo buiten