Laatste blogs

thema: geld

Basisinkomen voor de Aarde

Het idee van een basisinkomen wint aan populariteit. Dit met de gedachte dat het bijdraagt aan het welzijn van mensen. Een onvoorwaardelijk basisinkomen biedt ieder mens de mogelijkheid om zich te ontplooien. Zou dat (voor)recht voor de Aarde (en de dieren) ook mogen gelden?
10 augustus 2021/door Henry Mentink

Verheugend laagterecord van agrarische grondprijzen

Varik, 1-5-2035 Veel jongere boeren kijken vanuit 2035 nog wel eens met verbazing terug op de vorige decennia. Er moesten enorme pachtprijzen of hypotheekaflossingen betaald worden, die steeds hoger werden.  Men kwam niet toe aan het produceren van gezonde producten tegen een redelijke prijs.
27 maart 2020/door Henry Mentink

Het omgekeerde basisinkomen.

Varik – 1-10-2035. De gedachte aan een basisinkomen ging al jaren rond. Nu in 2035 hebben we de juiste vorm gevonden. Het blijkt namelijk slimmer te zijn om niet een bedrag te verstrekken per maand, maar om de productprijzen massaal te verlagen door niet meer in grond te handelen. Wie verdient er eigenlijk aan het basisinkomen?
26 februari 2020/door Henry Mentink

WaardeWissel – de factuur van de toekomst

Op een helder moment ontstond het idee dat ik WaardeWissel ben gaan noemen. Het is in de vorm van een ansichtkaart met op de ene kant een minikunstwerkje met titel en aan de andere kant wat de WaardeWissel inhoudt. Ik lever hen advies en zij doen iets terug in de vorm van hulp aan het Veerhuis. Dat kan bijvoorbeeld door . . . .
24 mei 2019/door Henry Mentink
Hoe je de kloof tussen arm en rijk gewoon kunt oplossen

Een vruchtbare oplossing voor de kloof tussen arm en rijk

Toen ik zestien was, werd ik me bewust van de schrijnende kloof tussen arm en rijk. Hoe kun je die ongelijkheden oplossen? Wat kun je nu echt doen om de armoede in de wereld structureel aan te pakken. In dit blog vertel ik je mijn persoonlijke verhaal inclusief een vruchtbare oplossing.
28 november 2018/door Jac Hielema

Over het scheppen van geld, interview met Peter Blom

Peter Blom (directievoorzitter Triodos): "Het probleem zit hem veel meer in de geldschepping, het feit dat gewone banken, ook de Triodos Bank, geld kunnen scheppen. Geldscheppen wordt relevant als je daar in de reële economie iets mee doet."
7 september 2018/door Jac Hielema
vraagstukken circulaire economie

7 grote vraagstukken & oplossingen in de nieuwe economie

In de 21ste eeuw staan we voor grote vraagstukken. Het zijn bijvoorbeeld de almaar toenemende kloof tussen armoede en rijkdom, klimaatproblemen en migratie en vluchtelingenvraagstukken. Hoe lossen we dat op? 7 ideeën voor een radicale aanpak van de keten.
6 september 2018/door Henry Mentink

Basisinkomen; alleen succesvol in een nieuwe economie

Zou je niet een economie kunnen bedenken waar de rechten van de mens niet een sluitstuk zijn maar een uitgangspunt. Van daaruit begon hij (Pieter Kooistra) de zaken om te draaien en kwam op de eerste gedachte: een basisinkomen voor alle mensen – wereldwijd.
22 juli 2018/door Henry Mentink

Er is veel te veel geld in de wereld. Hoe breng je dat in balans?

Er is te veel geld in de wereld. Hoe brengen we de hoeveelheid geld en de hoeveelheid economische waarde in balans? En wat kan jij daar aan doen?
11 juli 2018/door Jac Hielema

Jouw bijdrage aan een nieuwe economie

Heb je ook het gevoel dat iets in de economie niet klopt? Laat je niet gek maken. Vertrouw op je eigen gevoel en intuïtie. Ik zeg je, iedereen kan de economie begrijpen. En er ook wat aan doen. Hoe?
4 juli 2018/door Jac Hielema

Veerhuis

Doe- en kennishuis voor een nieuwe economie en samenleving