Laatste blogs

thema: de bron

Verzoek van planeet Aarde: Haal mij uit de handel.

Onder de noemer “We maken de Aarde weer het hof” starten de hoeders van Hof van Moeder Aarde op 11 november a.s. een crowd-fun-actie om 3,7 ha grond "van de aandelenbeurs te halen". In plaats van verdienen aan de Aarde wordt het verdienen op de Aarde. De waarden van de natuur stellen zij centraal.
16 oktober 2023/door Henry Mentink

Afstand markt – mens

Afstand tot de arbeidsmarkt. Hoezo afstand? Welke afstand?
Zou het ook andersom kunnen zijn: de markt met afstand tot de mens?
Als je bijvoorbeeld alleen al naar die "mooie" kantoorgebouwen kijkt. Wil je daar zijn als mens?
11 november 2021/door Henry Mentink

Heilig gesprek

Hoor ik de ander? Hoor hij/zij mij? Hoe mooi zou het zijn als je altijd gehoord wordt?. In een gesprek waarin ieder zichzelf mag zijn; zich helemaal heel voelen. De heelheid is de heiligheid in jezelf. Waar huist die heiligheid en hoe komt die tevoorschijn. Laten we een heilig gesprek voeren; anders gaan spreken met elkaar.
Henry  en Henne Arnold schijnen hun licht hierop.
21 oktober 2020/door Henry Mentink

Pachtprijs voor boeren veel te hoog

Voedsel productie is verdienmodel geworden voor kapitaal van buiten de landbouw.  De Zonnehoeve wil de Aarde dienen – een dienmodel. Een boer die zijn bodem verbetert,  aan de aarde geeft ( bio) , zou hiervoor beloont ipv pacht of rente te betalen.
2 mei 2020/door Henry Mentink

Het omgekeerde basisinkomen.

Varik – 1-10-2035. De gedachte aan een basisinkomen ging al jaren rond. Nu in 2035 hebben we de juiste vorm gevonden. Het blijkt namelijk slimmer te zijn om niet een bedrag te verstrekken per maand, maar om de productprijzen massaal te verlagen door niet meer in grond te handelen. Wie verdient er eigenlijk aan het basisinkomen?
26 februari 2020/door Henry Mentink

Het composteren van geld; een groot succes

Varik, 14 september 2035. Composteren betekent omzetten. Geld wordt omgezet naar zorg voor de Aarde. Daar plukken wij nu de vruchten van want er ontstond daardoor een enorm potentieel, omdat er geen aankoop van grond meer nodig was en dus alles goedkoper werd.
23 februari 2020/door Henry Mentink

Ervin Laszlo – Pandemie en kansen

Ervin Laszlo: "Een wereldwijde pandemie is een kans voor wereldwijde verandering -voor snelle en effectieve verandering naar een betere wereld."
De vraag is dan hoe je dat gaat doen. Een belangrijk element in die aanpak is de angst zelf waar we overheen mogen stappen. Hij schrijft: "In zijn inaugurele rede vertelde president Franklin D. Roosevelt ons dat het enige waar we bang voor moeten zijn, de angst zelf is.
20 februari 2020/door Henry Mentink

Geef ons heden ons dagelijks brood

De balans-vraag is een wezenlijke vraag onder al die dagelijkse kwesties: hoe krijg je goede samenwerkingsverbanden tot stand; hoe pak je de hebzucht en eigenbelang in de wereld aan; hoe krijg je de mensen met je mee als je staat voor een vreedzame samenleving; hoe krijg je beweging in een gezamenlijke richting; wat heb je daarin te doen; wat is jouw bijdrage; hoe zorg je dat je voldoende geïnformeerd blijft en verbonden bent met de juiste mensen? Enzovoort…
18 juni 2019/door Inge Knoope

De ongrijpbare onrust voorbij…

En toen kwam ik in contact met de Leergang Samenlevingskunst. En hoewel ik het heel lastig vind om te verwoorden wat me zo aantrok aan de Leergang, voelde ik vanaf het begin af aan een prettige nieuwsgierigheid die ik verder wilde onderzoeken.
26 maart 2019/door
Henry Mentink Veerhuis Varik nieuwe economie

De gouden regel om je droom eenvoudig werkelijkheid te maken

Heb je dat wel eens? Je hebt een droom en denkt: “Kan dat eigenlijk wel? Is het niet te utopisch? Met een gouden regel in gedachte ging ik aan de slag. Een regel die zegt: “Hou je droom vast en laat tijd en pad en resultaat los”.
4 juli 2018/door Henry Mentink
drijfveren leergang samenlevingskunst

Hoe Eric Feldmeier inzicht kreeg in zijn werkelijke drijfveren

De leergang Samenlevingskunst is voor mij een open source proeftuin: een plek om tot nieuwe inzichten en perspectieven te komen in een sfeer van openheid en transparantie, waar niets vastligt en iedereen mag meedoen en bijdragen.”
16 juni 2018/door Jac Hielema

Veerhuis

Doe- en kennishuis voor een nieuwe economie en samenleving